Za vikend iznenađenje na nebu

Foto: Ilustracija
0 749

Ako vam se Mjesec ovaj vikend učini većim i svjetlijim nego inače, ne brinite – to je normalna pojava. Mjesec će prividno promjeniti veličinu zbog pojave koju zovemo – perigej.

Foto: Ilustracija

Perigej je naziv za tačku na putanji nekog tijela u orbiti oko Zemlje u kojoj je to tijelo najbliže Zemlji. Tako će ovog vikenda mjesec biti u “super” perigeju, odnosno vizuelno će se činiti najveći u posljednjih 20 godina, prenosi CNN.com.

“Zadnji put kad je mjesec bio tako blizu Zemlji zabilježeno je u martu 1993. Rekao bi da se to isplati pogledati”, mišljenja je Geoff Chester sa američkog Mornaričkog Opservatorija u Washingtonu.

Puni mjesec izgleda drugačije zbog eliptičnog oblika svoje orbite. Kada je u perigeju, Mjesec je otprilike 50 000 kilometara bliže Zemlji nego kada se nalazi u najdaljoj tački svoje orbite, nazvanoj apogej.

“Mjesec u perigeju se čini oko 14 posto veći i 30 posto sjajniji nego što je mjesec u apogeju”, objavila je NASA na svojim internetskim stranicama.

Iako će se sa Zemlje činiti kako je Mjesec zabrinjavajuće blizu, nema potrebe za brigom. Mjesec će se nalaziti na udaljenosti od čak 356 577 kilometara. Stoga, ovaj vikend pogledajte u nebo jer ako propustite ovaj jedinstveni svemirski događaj morate čekati sve do 2029. da biste ga ponovno ugledali.

 

(Dnevnik.hr/SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x