Za rizične grupe obezbijeđeno 6000 vakcina

0 401

Jučer je u amfiteatru Klinike za plućne bolesti i TBC UKC-a Tuzla održan Okrugli sto na temu – Pandemijska influenca A ( H1N1) u FBiH sa analizom hospitaliziranih bolesnika kao i radionica na temu Razvoj plana i pripravnosti bolnica za ptičiju/pandemijsku influencu u F BiH.

Kada su u pitanju oboljeli od influence trenutno je zatišje ali stručnjaci predviđaju još jedan talas ali sa manjim brojem oboljelih.

U jednom periodi od tri mjeseca u našoj zemlji cirkulisala su tri virusa

– U početku pandemije imali smo 750 pozitivnih uzoraka do Nove godine, a od od Nove godine do danas imali smo samo 35 pozitivnih uzoraka na pandemijsku gripu što znači da je to u značajnom padu. Našli smo da imamo i sezonsku grupu, pa smo detektovali 56 uzoraka sa prisustvom influence A. Analizom smo dokazali da su u BiH u periodu od tri mjeseca cirkulirala tri virusa pandemijske, HH AH3 što je gotovo jedinstveno. Mi smo radili kompletnu dijagnostiku, molekularnim metodama što jeste skuplje ali i vrhuski. Sada radimo jednu analizu samog virusa što je veoma značajno i za proizvodnju vakcina i za pripremu za sljedeću sezonu, u izjavi za medije rekla je prof.dr. Mirsada Hukić te dodala:

– Treba biti oprezan, gripa ima neki svoj tok, ovo je bilo iznenađujuće, nikada se do sada nije javila u ljetnjim mjesecima ili u jesen, a da u zimskom periodu jenjava, obično je to bio pomak na januar i februara. Sada je krenula i nastava u školama i na fakultetima virus nije iščezao, on je tu, kliconoše su tu, kao i oboljeli sa blažom i težom formom. Može se desiti da ponovo imamo veći broj oboljelih. Mi smo spremni i za dijagnostiku, a epidemiolozi su uradili izuzetan dobar posao, što se tiče informisanja i prevencije.

U Tuzli je danas boravila i dr. Aida Pilav, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, koja je rekla da je smanjenjem broja oboljelih smanjen i broj građana za vakcinisanje ali zdravstveni radnici vakcinisanje preporučuju posebno rizičnim skupinama.

– Prošle sedmice u BiH je stigao kontigent od 30.000 vakcina, one su trenutno u procesu provjere u Agenciji za lijekove. To je količina koja će se biti raspoređena prema potrebama u kantone i prioritetnim grupama – zdravstveni radnici, hronični bolesnici i djeca. U ovom momentu, evidento je došlo do opadanja broja oboljelih ali ne smijemo zaboraviti da je novi virus potisnuo sezonski virus, jer mi još nismo imali sezonsku gripu, što otvara mogućnost nekakvim projekcijama da bi se eventulano mogao očekivati novi val. Mi preporučujemo vakcinisanje, pozive čemo napraviti ali vakcinacija je dobrovoljna, rekla je dr. Pilav

O trenutnom stanju kada je u pitanju naš kanton, doc. Dr. Sead Ahmetagić je rekao:

– U Tuzlanskom kantonu trenutno je zatišje, imamo smanjeni broj oboljelih, u stvari pojedinačne slučajeve, tako je i u Federaciji BiH a i većem dijelu svijeta. Trenutno je iščekivanje tog drugog vala za koji sručnjaci prognoziraju da će sigurno biti ali kada i u kojem obimu, za sada se ne zna. Procjene su da će u drugom pandemijskom valu, opet pandemijski A (H1N1) dovoditi do najvećeg broja oboljelih ali će biti značajno manji broj oboljelih u odnosu na prvi val. Interventnim uvozom, za rizične grupe je obezbjeđeno 6.000 doza vakcina, a to je i najvažnije da rizične grupe preventivno dobiju vakcine.

Današnjem Okruglom stolu prisustvovali su stručnjaci iz Sarajeva, Mostara, Zenice, Bihaća, Bijeljinje, Doboja, Trebinja i Tuzle.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x