U porastu vodostaj na HA Modrac

1 477

Obilne kišne padavine posljednjih dana uzrokovale su porast vodostaja na svim vodotocima u Tuzlanskom kantonu. Najgora situacija je u Općini Doboj Istok gdje poplavljeno oko 20 stambenih objekata u naselju Polje u MZ Klokotnica.

Vodostaj na HA Modrac je u porastu. U posljednjih 24 sata porastao je za 37 cm, dok je ispust kroz temeljne otvore brane značajno povećan.

U Općini Doboj Istok nabujali lokalni potok treći puta u ovoj godini poplavio je oko 20 stambenih objekata u naselju Polje u MZ Klokotnica, u blzini stadona Luke. Nije izvršena evakuacija stanovništva u pomenutom naselju. Rijeka Spreča se izlila i priobalno je poplavila oko 20 ha poljoprivrednog zemljišta. U toku jučerašnjeg dana OSCZ Doboj Istok je prijavljeno od strane građana ponovno pomjeranje tla na aktivnim klizištima u MZ Klokotnica u naseljima Frkani, Dizdari i Gnječe, kao i odron na lokanom putu.

Na području općine Živinice, rijeka Spreča se izlila i priobalno je poplavila oko 20 ha poljoprivrednog zemljišta u naseljima Suha, Šerići, Barice, i Ciljuge. Trenutno nema ugroženih stambenih i drugih infrastrukturnih objekata. U općini Kalesija trenutno je pod vodom oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta na lokalitetu ispod brda Vis i na potezu Čanići-Hambare. Vodostaj rijeke Spreče je u porastu.

U općini Gračanica visina vodostaja rijeke Spreče jutros je na mjernom mjestu Most za Karanovac iznosila 310 cm, odnosno za 10 cm je veća od nivoa kada se poduzimaju mjere zaštite od poplava. Poplavljeno je oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta. Trenutno u ovoj općini nema ugroženih stambenih i drugih objekata.

(SodaLIVE.ba/Civilna zaštita TK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
nebitno

mozda je ovo Bog pronaso ultimativno rjesenje za ovo nase stanje?! spremite camce …ko ima…

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x