Vodostaj na HA Modrac 200,26 cm

0 541

Vodostaj na HA Modrac jutros u 07 sati bio je 200,26 cm. Ispust kroz temeljne otvore i preko preliva na brani bio je 96,7 m3/s. (vodostaj je u fazi opadanja približno 1 cm/h).

——

Prema izvještajima OSCZ sa područja TK, situacija na poplavama ugroženim područjima se polako smiruje. Gotovo svi vodotoci su se vratili u svoja korita. U općini Doboj Istok poplavljeno je oko 150 ha, poljoprivrednih površina. Na području općine Gračanica pod vodom je oko 230 ha poljoprivrednog zemljišta. Pod vodom su i tri stambena objekta u naselju Orahovica.

U općini Živinice pod vodom je veća površina poljoprivrednog zemljišta. U protekla 24 sata IVJ Đurđevik imala je jednu intervenciju na crpljenju vode iz jednog stambenog objekta U općini Kalesija prijavljeno je osam novih klizišta. Na području Srebrenik prijavljeno je 15 klizišta koja ugrožavaju sedam stambenih objekata, 11 pomoćnih objekata i tri putna pravca.

OSCZ Gradačac je tokom jučerašnjeg dana prijavljeno 21 klizište. U općini Sapna prijavljeno je pet klizišta, iz MZ Žuje iseljena je jedna porodica, i ugrožen jedan stambeni objekat. Povratničko naselje Hodžići u općini Doboj Istok u potpunosti odsječeni putnom komunikacijom zbog odrona i klizišta.

U periodu od 22.do 25 juna. na području općine Gračanica aktivirano je ukupno 82 klizišta i odrona. Na području ove općine oštećene su 34 putne komunikacije, pet mostova, četiri stambena objekta, jedan pomoćni objekat, tri voćnjaka, vikend kuća, bazen, pet mjesnih vodovoda i jedan gradski bunar. Od klizišta je iseljeno pet porodica, a zbog poplava tri porodice.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x