Vlasti u BiH najviše ulažu u zapošljavanje u vrijeme izbora

1 500

Sasvim sigurno BiH ima političare za rubriku vjerovali ili ne, ali ima i političare koji po završetku mandata obezbjede dosta veća sredstva za zapošljavanje i socijalne slučajeve kako bi na taj način sačuvali svoju fotelju. Od 2006. godine do 2010. godine na raspolaganju političarima u BiH je bilo 24 milijarde i 718 miliona KM.

Od ovog iznosa za funkcionisanje osnovnih funkcija države, kao što su parlamenti, vlade, ministarstva, vladine agencije, pravosudni sistem, odbrana, policija i sigurnost u protekle četiri godine izdvojeno je ukupno 7,66 milijardi KM, od čega su čak 2,04 milijarde KM planirane u 2010. godini.

Tokom protekle 4 godine, troškovi odbrane i pravosudnih institucija nisu značajno promijenjeni u odnosu na troškove generalnih javnih službi i policije, koji su snažno povećani tokom 2007., 2008. i 2010. godine. Vlasti su od svih 12 politika najveću pažnju posvetili obrazovanju i socijalnoj zaštiti za koje je izdvojeno čak 8,8 milijardi KM, odnosno oko ¾ ukupnih sredstava namijenjenih za sve politike koje su obuhvaćene Građanskom platformom.

U troškovima socijalne zaštite su obuhvaćeni svi vidovi socijalne i boračke zaštite, zaštite osoba sa onesposobljenjem i raseljenih lica i povratnika. Na osnovu usvojenih budžeta u mandatnom periodu može se vidjeti da su izdvajanja za ključne socio-ekonomske politike kao što su zapošljavanje, poboljšanje položaja mladih, reforma javne uprave, EU integracije i strana ulaganja i dalje na izuzetno niskom nivou i da pored dodatnih prihoda vlasti u protekle 4 godine nisu ostvarile značajniji iskorak.

Dok se očekuje početak predizborne kampanje kada će miliona KM biti utrošeni na reklamni materijal političkih stranaka, građanima BiH ostaje jedino da se nadaju još većem zapošljavanju u 2014. godini kada će se birati nova vlast i novi foteljaši.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
meho

eto pokazatelja da mnoga nova radna mjesta nisu trzisno/privredno opravdana.sve je to vjestacki napuhano,i pitanje je vremena kada ce te osobe poslije izbora ponovo da ostanu bez posla.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x