Vlast ignoriše i radnike – javna tribina opozicije i sindikalista

0 315

Omladinski pokret Revolt je u sklopu kampanje „RazGLASAJ! – Tvoj glas će da odluči!“ 23. septembra 2010. godine u sali Radničkog univerziteta (bivše kino Art), organizovao javnu tribinu na temu “Prava i dostojanstvo radnika u BiH”.

Javnoj tribini su se odazvali članovi tri političke partije i to: Emir Bašić (Naša stranka), Zoran Jovanović (Socijaldemokratska partija BiH), te Rizah Osmanović (Savez za bolju budućnost BiH). Pored predstavnika političkih partija tribini su prisustvovali i bivši predsjednik Sindikata fabrike obuće „Aida“, Muhidin Okanović, te predsjednik Štrajkačkog odbora Livnice čelika Tuzla Osman Sofić. Iako su pozivi uredno uručeni svim političkim partijama koje djeluju na području općine Tuzla, virtuelno, a za svaki slučaj i lično, te su bili pozvani i dan prije da potvrde učešće, ostale partije se nisu pojavile.

Bahatost vladajućih partija (a i nekih koje pretenduju na tu poziciju), očigledno je otišla tako daleko da čak ni u predizborno vrijeme kada su tradicionalno na dispoziciji građanima, ne žele da se suoče sa problemima koji su direktan produkt njihovog nerada u zadnje četiri, a i više godina.

Na javnoj tribini, predstavnici radnika su iznijeli probleme sa kojima se suočavaju, koji se uglavnom tiču neplanskog rada sa državnim firmama od strane vladajućih struktura, kupovanja socijalnog mira (Aida), obespravljenosti radnika, rada na crno, te loše obavljene privatizacije privrednih subjekata.

Od predstavnika političkih partija je zatraženo da predstave svoja rješenja ovih problema, što su i učinili. Iz mora klasičnih predizbornih obećanja, koja smo mogli mirne duše pročitati i na svakom izbornom pamfletu tih političkih partija, vrijedi istaći činjenicu da su sva tri predstavnika obećali da će se zalagati za reviziju privatizacije, te oduzimanje bespravno stečene imovine. Svi kandidati su se takođe složili da su primanja odbornika previsoka i da ih treba umanjiti.

Na pitanje koje su to dvije konkretne inicijative koje će podnijeti kao odbornici u Skupštini TK u prvih godinu dana mandata , kandidat Naše stranke Emir Bašić je odgovorio sa četiri konkretne inicijative:
– inicijativa za omogućavanje odrađivanja volonterkog-pripravničkog staža za VSS mlade u obrazovnim institucijama bez predhodnog pronalaska stalnog zaposlenja
– inicijativa za izmjene Zakona o radu u TK, s ciljem povećanja kaznenih odredbi za poslodavce koji krše Zakon o radu!
– inicijativa za umanjenje naknada i paušala za predstavnike skupštini TK
– inicijativa za reorganizaciju Službe za zapošljavanje TK, s ciljem uspostave sistemske i redovne komunikacije Službe sa poslodavcima, ob razovnim institucijama i građanima i građankama;
Kandidat SBB-a Rizah Osmanović je obećao da će stipendirati dva studenta, dok je kandidat SDP-a Zoran Jovanović ponovio obećanja o reviziji privatizacije, te o početku sistematskih ulaganja u privredne subjekte na području TK.

AKO VAM JE DOBRO, ONDA NIŠTA !

Omladinski pokret Revolt, Press

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x