Više od 300000 građana ima biometrijske pasoše

3 576

Od početka izdavanja biometrijskih pasoša, 15. oktobra 2009. godine, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) je odštampala 301554 ovih dokumenata, što znači da je mjesečno u prosjeku štampano oko 30000 pasoša.

Pasoše u BiH izdaju ministarstva unutarnjih poslova, kantonalni MUP-ovi, MUP Republike Srpske, Odjel za javni registar Brčko Distrikta i Ministarstvo vanjskih poslova za građane koji žive u inostranstvu.

Zahtjevi za izdavanje pasoša podnose se u organizacionim jedinicama MUP-ova prema mjestu prebivališta, a u inostranstvu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.

Novi sistem za izdavanje biometrijskih pasoša u funkciji je od jula prošle godine, a u lanac identiteta uvezane su 142 općine (matični uredi), 10 kantonalnih MUP-ova i MUP Republike Srpske (ukupno 135 lokacija za izdavanje dokumenata), Javni registar Brčko Distrikta, Ministarstvo pravde FBiH, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH sa 45 lokacija u diplomatsko – konzularnoj mreži (od kojih se u 16 izdaju pasoši) i IDDEEA, što ukupno predstavlja 162 organa i 322 lokacije na kojima se izdaju dokumenti (rodni listovi, uvjerenja o državljanstvu, lični dokumenti).

Uvezanost svih institucija u jedan sistem pokazao se veoma efikasnim o pitanju sigurnosti i ekonomičnosti, a broj izdatih dokumenata najbolji je pokazatelj da sistem funkcionira u punom kapacitetu kod svih nadležnih organa za izdavanje dokumenata.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
meho

koliko kosta ovaj geometrijski pasos?

kopernik

40 maraka. ceka se 30 dana.

samo jos da cemu i vrijedi, jer opet trebaju vize skoro svugdje.

bikodzka

Ili 200 maraka a ceka se 48 sati,sve regularno bez ikakvog mita

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x