Vijećnici traže odgovore na postavljena pitanja

0 500

Poslovnikom o radu Općinskog vijeća propisano je da vijećnik ima pravo u djelokrugu rada vijeća postavljati pitanja i podnositi inicijative prema Općinskom načelniku, općinskim službama za upravu, stručnim i drugim službama, kao i institucijama i pravnim licima.

Isto tako propisano je da su isti obavezni dostavljati odgovore na vijećnička pitanja i to najkasnije u roku od 60 dana od dana održavanja sjednice na kojoj je pitanje postavljeno. Ono na što lukavački vijećnici stalno skreću pažnju je činjenica da na većinu postavljenih pitanja nikada nisu dostavljeni odgovori.

Vijećnici ističu da je to nepoštivanje građana u čije ime oni i postavljaju pitanja i uopšte nepoštivanje zakonodavne vlasti. Ono što je bitno istaći po ovom pitanju je da Statutom Općine Lukavac, Poslovnikom o radu Općinskog vijeća Lukavac, kao ni Zakonom o organizaciji uprave nisu predviđene mjere za nepostupanje organa u skladu sa odredbama spomenutih propisa. Još jednom smo se uvjerili da je moguće propisati neke obaveze, a nepropisati sankcije za one koji iste nepoštuju, stoga je na posljednjoj sjednici i dogovoreno da se pokrene inicijativa promjene Statuta. U periodu od 01. januara do 30. juna tekuće godine Općinsko vijeće održalo je 6 sjednica na kojima je postavljeno 8 vijećničkih pitanja i pokrenuto 16 inicijativa, uz napomenu da je vijećnik Izet Beganović u više navrata pozvao vijećnike da ne postavljaju pitanja i pokreću inicijative dok nadležne službe ne dostave odgovore na 29 pitanja iz 2009. godine, odnosno dok se ne realizuje zaključak Vijeća sa 18. redovne sjednice kojim je traženo od općinskog načelnika da se dostave odgovori na sva postavljena pitanja iz prethodnih godina. U ovom izvještajnom periodu odgovoreno je na samo 4 vijećnička pitanja. Nažalost, nemožemo govoriti o Službama koje ne dostavljaju tražene odgovore, ali ćemo pohvaliti one rijetke koje su spremne na suradnju sa građanima i koje daju odgovore naravno u skladu sa nadležnostima za koje su zadužene.

U izvještajnom periodu 01.01.-30.06. 2010. godine vijećnici su pokrenuli 16 inicijativa, 10 inicijativa Općinsko vijeće je usvojilo, a iste su proslijeđene nadležnim subjektima na realizaciju. Za preostalih 6 inicijativa nije dostavljeno mišljenje o mogućnosti realizacije istih kako bi se mogle uvrstiti u dnevni red sjednice. Krajnje vrijeme je da se potakne realizacija neodgovorenih pitanja i inicijativa, a na posljednjoj sjednici vijeća usvojen je i prijedlog vijećnika Mehmeda Suljića da se izvještaj o realizaciji zaključaka podnosi kvartalno svaka tri mjeseca.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x