Vijećnici OV Lukavac, prihvatili inicijativu građana i Naše stranke o kupovini stanice za mjerenje zagađenosti zraka

1 600

Naša Stranka  Opštinski Odbor Lukavac, obavještava javnost da su vijećnici Opštinskog vijeća Lukavac, na svojoj 21. sjednici održanoj 31.05.2010. godine, prihvatili inicijativu Naše stranke o kupovini stanice za mjerenje zagađenosti zraka.

Naša Stranka  izražava zadovoljstvo što je oko ovog pitanja postignut potpuni politički konsenzus u OV Lukavac, što je potvrđeno jednoglasnim izglasavanjem predložene inicijative.

Zahvaljujemo se svim građanima, udruženjima građana, nevladinim organizacijama, opštinskom načelniku, političkim partijama i drugim institucijama koje su svojim potpisima podržale ovu Inicijativu. Kroz ovu akciju Naša Stranka je prikupila preko 1000 potpisa podrške građana i organizovala okrugli sto sa ciljem udruživanja svih na rješavanju ovog za sve nas životnog problema.

Ovako širokom podrškom svih društvenih struktura, ova Inicijativa je postala građanska inicijativa u punom smislu riječi i sada je na svima nama da damo svoj puni doprinos konačnom ostvarenju cilja, a to je „MJERNA STANICA“, odnosno bolji i ljepši život za sve nas.

Naša Stranka OO Lukavac

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Oprez !!!

Poneko “ali” i “međutim”: ___________________________________________________________________________________ Nije nimalo jednostavno odabrati mjernu opremu, postaviti je ispravno i tumačiti ono što se izmjeri. Koje gasove mjeriti, koliko učestalo, na kojim lokacijama? Kako mjeriti emisije čvrstih čestica i gdje (koncentracije u vazduhu, sastav i struktura, respirabilnost, agresivnost…)? Kako “povezati” nedozvoljene koncentracije i neozvoljene emisije sa odredbama okolinske dozvole koju je Soda i druga preduzeća dobiju? Kako prepoznati ko je odgovoran za koju vrstu emisije? Okolinska dozvola nikako ne znači da je odobreno ispuštati šta se poželi u vazduh – tamo mora tačno pisati obim i struktura dozvoljenih emisija, ali i biti definisan način monitoringa i okolinskog audita. Ovo je stvar koja traži visoku stručnost (ali i moralnost)! U protivnom se može desiti da dobijemo iste rezultate kao i ove ekipe koje mjere za račun Vlade TK. Dakle predlažem da se formira stručni tim koji bi uradio prijedlog i dao okvirne elemente tehničkog rješenja sistema za mjerenje, da se taj dokument stavi na uvid javnosti i organizira javna rasprava, pa da se tek onda izvrši konačan izbor i ide u nabavku. Važno je da imaju dostupne relevantne dokumente (okolinske dozvole na prvom mjestu), te da njihov elaborat bude transparentan, odnosno dostupan široj javnosti. Naravno, nakon… Read more »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x