Vijeće ministara BiH ne smije ometati liberalizaciju viznog režima

1 595

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko, šef Policijske misije EU u BiH Stefan Feller i otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Boris Iarochevitch uputili su zajedničko pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću vezano za ispunjenje preostalih uvjeta u okviru procesa liberalizacije viznog režima.

Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 14. jula nije usvojilo Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koji predstavlja jedan od uvjeta u okviru dijaloga o liberalizaciji viznog režima.

Kako upozoravaju u pismu, neusvajanje pravilnika od Vijeća ministara moglo bi prolongirati odluku Vijeća i Evropskog parlamenta o liberalizaciji viznog režima za BiH. Kako bi spriječili neželjene posljedice, podsjećamo i pozivamo Vijeće ministara da osigura postizanje dogovora o usvajanju Pravilnika prije 31. augusta, što je rok u okviru dijaloga o liberalizaciji viznog režima do kojeg BiH treba Evropskoj komisiji napismeno dostaviti ažurirane informacije, u obliku izvještaja, navodi se u pismu, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
avganistan-men

vjece ministara sigurno 100% nece ometati liberalizaciju viznog rezima, ali takodje nece nista uciniti ni da nam omoguce da putujemo bez viza kao cijeli normalan svijet. toliko o stabilnosti BiH

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x