Velika Britanija “pijun u hapšenju Ganića”

0 506

Povodom slučaja hapšenja Ejupa Ganića, Daily Telegraph piše da je Britanija “pijun u hapšenju” nekadašnjeg lidera bosankih muslimana i diplomatskom sukobu Srbije i Bosne i Hercegovine. List piše da je Ganić uhapšen na zahtjev Srbije na osnovu Evropske konvencije iz 1957. a koja predviđa proceduru u kojoj sudije ne razmatraju dokaze već samo relevantne informacije o identitetu i kredibilnosti optužbe o navodnom zločinu i u koju nadležni ministar može da se umiješa tek pri kraju i to na veoma ograničeni način. 

Daily Telegraph piše da je vlada prije samo nekoliko nedjelja bila umiješana u sličan spor kada nije mogla da garantuje bivšem ministrici vanjskih poslova Izraela, Tzipi Livni, da neće biti uhapšena ako dođe u London zbog palestinskih optužbi o ratnim zločinima. 

Ganićev slučaj je, pak, piše list, obnovio zahtjeve za promjenu postojećeg zakona za koji je čak i bivša britanska premijerka Margaret Thatcher, inače blizak prijatelj Ejupa Ganića, u utorak rekla da postavlja opasan presedan za strane državnike koji dolaze u London. 

Vanjskopolitički dopisnik Daily Telegraph, u zasebnom članku, piše da Ganić “nije ubica, več čovjek koji je zauzdavao ubice”.
Po ocjeni većine stručnjaka za Balkan, počinje članak, “Ganić je posljednji čovjek koji treba da bude uhapšen za ubijanje Srba”. 

– Ironija njegovog hapšenja u Londonu je ta što se povukao iz političkog života zbog optužbi svojih bivših saveznika u Sarajevu da je suviše pro-srpski orijentisan” čemu Daily Telegraph dodaje da, ne samo da nikakvi dokazi protiv Ganića nisu pronađeni, već da je nasuprot tome, “on uvijek pokušavao da zauzda svoje sunarodonike u njihovim ubilačkim namjerama”. 

S druge strane, Ganić je smetao Srbima jer je kao “obrazovani i na engleskom jeziku veoma elokventan predstavnik svog naroda, rušio njihovu tezu da je rat u Bosni bio posljedica muslimanske zavjere protiv jedinstvene hrišćanske Evrope”, piše u srijedu Daily Telegraph.

(SodaLIVE.ba / FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x