Uvoz piva u BiH dostigao 60 odsto od ukupne potrošnje

3 510

Odbor pivarske industrije BiH traži od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da hitno razmotri zahtjev za zaštitu domaće proizvodnje, jer je prošle godine uvoz piva dostigao 60 odsto od ukupne prodaje ovog proizvoda u BiH. Predsjednik Grupacije pivara Spoljnotrgovinske komore BiH Edin Ibrahimpašić, rekao je ponedjeljak u Sarajevu da je prošle godine uvezeno u BiH 1,4 miliona hektolitara piva (12 000 šlepera), proizvedeno svega nešto više od 900 000 hektolitara, a izvezeno iz BiH 40 000 hektolitara piva.

“Stepen iskorištenosti domaćeg proizvodnog kapaciteta u prošloj godini bio je svega 33,5 odsto. Instalirani kapaciteti postoje, ali ne mogu da se zaposle zbog prekomjernog uvoza piva”, istakao je Ibrahimpašić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, ne samo da se ne mogu otvarati nova radna mjesta, već su pod znakom pitanja postojeća, imajući u vidu da je prošle godine došlo do smanjenja broja zaposlenih u ovoj branši, te da su plate smanjene za 1,3 miliona KM, a u istoj srazmjeri i doprinosi i porezi iz osnova rada.

“Još se dešava abnormalni uvoz piva u BiH, što dovodi pod pitanje zadržavanje postojećih radnih mjesta, a samim tim još dodatnih 10 do 15 radnih mjesta drugih proizvođača u BiH, od kojih pivarska industrija nabavlja sirovinu i repromaterijal”, naglasio je Ibrahimpašić.

Govoreći o uvozu piva u susjednim zemljama i Evropi, predsjednik Grupacije je rekao da Srbija uvozi manje od pet odsto, Hrvatska oko 10, a da je prosječan uvoz piva u Evropi oko 13 odsto od ukupne potrošnje.

On je podsjetio da su na ovaj problem ukazali još 2007. godine, te da i sam sporazum CEFTA podrazumjeva isključivo balans u trgovinskoj razmjeni, te da je, ako se on naruši, ovaj sporazum propisao način na koji treba zaštititi domaću prizvodnju.

Direktor Banjalučke pivare Nik Peni rekao je da je ova firma prije šest godina imala promet od 70 miliona KM i više od 500 radnika, a sada zapošljava 250 radnika i ima promet od 22 miliona KM.

“Od tih 70 miliona KM, većina toga je trošena na rad sa drugim firmama iz BiH, odnosno na različite dobavljače, firme koje se bave inžinjeringom, preduzeća koja su radila na nekim drugim investicijama koje smo radili, tako da na svako jedno radno mjesto u pivari dođe još 10 do 15 radnih mjesta u drugim industrijama”, rekao je Peni i dodao da je to ono što stvara privrednu aktivnost u jednoj državi.

(Srna)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
PaRaZiT

Ma samo nek je piva 😀 jbg kad ova nasa nevaljaju zato i treba uvoziti 😀

farmer

dobro je tz,ide uz mjesalicu 😀

lik

hahahaa… nama je haineken i bavaria meza uz rakiju

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x