Utvrđeni uslovi za dodjelu studentskih kredita

1 521

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila kriterije za dodjelu kredita redovnim studentima dodiplomskog studija po osnovu materijalnog položaja i socijalnog statusa, te dodjelu kredita redovnim studentima dodiplomskog studija koji su ostvarili natprosječan uspjeh.

Po obje odluke 15% kredita bit će dodjeljeno studentima I godine, 20% studentima II godine, 25% studentima III godine i 40% studentima IV, V, i VI godine studija.

Studentski krediti redovnim studentima dodjeljivat će se u ukupnom godišnjem iznosu od 1 200 KM po jednom studentu. Pravo na dodjelu kredita imaju studenti sa područja Tuzlanskog kantona, ako su u tekućoj akademskoj godini prvi put upisali određenu godinu studija i ako ne primaju kredit, nagradu ili stipendiju do drugog davaoca ili po drugom osnovu u ukupnom godišnjem iznosu većem od 1 000 KM.

Ovu vrstu kredita neće moći dobiti ni studenti koji primaju kredit, nagradu ili stipendiju od drugog kantonalnog organa koji se finansira iz Budžeta Tuzlanskog kantona. Korisnik kredita koji završi studij u redovnom roku, ukoliko je u godini u kojoj je koristio kredit ostvario prosječnu ocjenu 7-7,99 biva oslobođen vraćanja 50% kredita. Ako je ostvario ocjenu 8-8,99 biva oslobođen 75% kredita, a ukoliko je ostvario prosjek 9 i više biva u potpunosti oslobođen vraćanja studentskog kredita.

Korisnik je dužan u roku od godinu dana od diplomiranja dostaviti dokaze o završetku studija, a ukoliko ne dostavi tražene dokumente u tom roku obavezan je kredit vratiti u cijelosti u jednakim mjesečnim ratama u vremenu dvostruko dužem od vremena u kojem je primao kredit.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Minchy

Mozete li, molim Vas, postaviti koji su to kriteriji za dodjelu studentskih kredita? Sta treba priloziti od dokumenata?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x