Usvojene izmjene i dopune budžeta Općine Lukavac za 2010. godinu

2 581

U srijedu je održana 22. redovna sjednica Općinskog vijeća Lukavac na kojoj su vijećnici jednoglasno prihvatili Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o korištenju,upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade. Razlozi za donošenje ovog Zakona, kako stoji u obrazloženju predlagača, su određena, do sada neriješena pitanja u oblasti upravljanja i održavanja.

Naime, primjena postojećeg Zakona, pokazala je potrebu za otklanjanjem određenih nejasnoća i nedorečenosti, mada je Zakon stvorio pravni okvir za uređenje pitanja vezanih za korišćenje, upravljanje i održavanje zajedničkih dijelova i uređaja zgrade. Navedenom izmjenom Zakona, propisana je, između ostalog, dužnost upravitelja da nakon otklanjanja kvara, u određenom roku dovede posebni dio zgrade u stanje u kojem je bio prije otklanjanja kvara a svako probijanje roka smatrat će se prekršajem. 

Prekršajem će se smatrati i ako etažni vlasnik ne dozvoli ulazak u njegov posebni dio, što će biti novčano sankcionisano.

Vijećnici OV Lukavac na sjednici su razmatrali i Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Općine Lukavac za 2010. godinu. Načelnik Dževad Mujkić je istakao da su razlozi za Prijedlog izmjene budžeta u ovoj godini doznačena namjenska sredstva sa kantonalnog nivoa za rješavanje stambene problematike boračke populacije u iznosu od 574.800,00 KM. Načelnik je istakao i razloge povećanja pojedinih budžetski stavki koji se tiču proširenja ulične rasvjete za 205.000,00 KM, rekonstrukcije cesta za 490.000 KM i održavanja ulične rasvjete za 50.000,00 KM.

On je kazao kako će se realizacija na izgradnji putne mreže i ulične koja nije realizovana u 2009. godini u planiranom roku, nastaviti u ovoj godini, što je bio i Zaključak OV Lukavac, na sjednici od 31.12.2010. godini.

Načelnik Mujkić je pomenuo i projekat zemljišne administracije, kojim se „GTZ“ ugovorom obavezao dodijeliti novčanu pomoć Općini Lukavac, za razvijanje katastarskih usluga u Lukavcu.

Ističući značaj obilježavanja stogodišnjice Katoličke crkve u Lukavcu, načelnik Mujkić je dodao da je jedan dio budžetskih sredstava planiran i za uređenje ograde crkve.

Zaključak Komisije za praćenje izvršenja budžeta odnosio se na povećanje ostvarenja vlastitih prihoda, izmirenja dugovanja prema dobavljačima, kao i na postavljanje kalorimetra u svim javnim, a po mogućnosti i privatnim objektima.

Komisija je zaključila da se, obzirom na protekle vremenske nepogode, planiraju budžetska sredstva za pomoć ugroženima. Za ovu tačku dnevnog reda, glasala su 23 vijećnika koja participiraju u OV, protiv je glasalo 5 dok je jedan vijećnik je bio suzdržan.

(SodaLIVE.ba/lukavac.ba) 

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
jedna

Da li je načelnik ikad imao u planu riješavati pitanje lukavačkog obdaništa ili trebamo čekat da se krov sruši našoj djeci na glave pa da onda neko odreaguje???ISKRENO SE NADAM DA ĆE SE NEKO SJETITI DA OTVORI PRIVATNO OBDANIŠTE!!!

MOSAD

Sad će se gradonačelnik sjetiti oko oktobra, al možda i neće jer djeca nemogu glasat.

Kad na vrbi zasvrbi…

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x