Usvojena Informacija o stanju u DOO GIKIL Lukavac

0 491

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o stanju u DOO Global ispat koksna industrija Lukavac koju je pripremilo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona.

Informacija je pripremljena u cilju sagledavanja stanja u ovom privrednom društvu, s posebnim osvrtom na štrajk radnika koji je zbog neisplaćivanja dvije zaostale plaće i otežanih uslova rada održan početkom januara. Tada je i Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona zatražio Informaciju resornog ministarstva odnosno Vlade Kantona o stanju u GIKIL-u.

U Informaciji koja je usvojena dat je pregled svih aktivnosti od osnivanja GIKIL-a do danas te obaveza koje su investitori odnosno osnivački GSHL i Vlada Tuzlanskog kantona imali i u kojoj mjeri su obaveze ispoštovane.

Kada je u pitanju posljednji štrajk navedeno je da su osnovni zahtjevi radnika ispoštovani.
S obzirom na to da isplata zaostalih plaća nije bio jedini zahtjev započete su i provode se i druge aktivnosti u cilju rješavanja problema sa kojima se suočavaju radnici, a posebno s aspekta zaštite na radu. Formirana je zajednička komisija u kojoj su predstavnici uprave društva te članovi štrajkačkog odbora i sindikata i ova komisija je već održala niz sastanaka.

Predsjedniku Nadzornog Odbora GIKIL-a Pramodu Mittalu upućen je materijal pod naslovom „Utvrđivanje stepena izvršenja ugovora uz redefinisanje upravljačkih prava utvrđenih ugovorom i Statutom društva shodno unesenom kapitalu“ te poziv da se održi sjednica svih članova Nadzornog odbora na kojoj bi se vodila rasprava o stanju u Društvu, ispunjavanju ugovorenih obaveza te usvajanje bilansa stanja i uspjeha Društva.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x