Usvojena Informacija o obezbjeđenju rezervi krvi

0 392

Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila Informaciju o obezbjeđenju rezerve krvi za potrebe liječenja stanovništva Tuzlanskog kantona sa posebnim osvrtom na status dobrovoljnih davalaca krvi i mogućnosti obezbjeđenja krvi kao lijeka za 2009. godinu.
Transfuzijsku djelatnost na Tuzlanskom kantonu obavljaju Poliklinika za transfuziologiju UKC-a Tuzla i Služba za transfuziologiju Opće bolnice Gračanica.
Godišnjim planom akcija darivanja krvi koji je rađen u saradnji sa organizacijama crvenog križa za potrebe liječenja pacijanata u JZU UKC Tuzla, trebalo je obezbijedti da krv daruje 3% stanovništva Tuzlanskog kantona.

Planirano je da se kroz planski organizovane aktivnosti darovanja krvi u mjesnim zajednicama, školama, fakultetima i preduzećima obezbijediti 14 935 jedinica krvi. Planom je bilo predviđeno da se organizuju 133 akcije darivanja krvi. Ukupno je u 2009. godini organizovano 135 akcija darivanja krvi. Od planiranih 14 935 davalaca krvi akcijama darivanja odazvalo se 3 572 građana Tuzlanskog kantona, od kojih je krv darovalo njih 2 625.

Realizacija plana, kroz planski organizovane akcije za 2009. godinu iznosi 17,5%. Samoinicijativno se u Polikliniku za transfuziologiju tokom godine javilo 1 668 građana od kojih su krv darovale 1 492 osobe, a na poziv porodice odazvalo se 5 389 građana. Krv je darovalo njih 4 604.

Ukupno se u toku 2009. godine za darivanje krvi javilo 10 629 građana. Prikupljeno je 8 721 jedinica krvi s obzirom na to da 1 908 građana nije zadovoljilo kriterije za darivanje krvi.
U Informaciji je ocijenjeno da trenutno stanje u oblasti obezbjeđenja rezervi krvi za potrebe liječenja građana nije zadovoljavajuće. Postojeći način obezbjeđenja rezerve krvi dijelom može obezbijediti krv i krvne derivate za liječenje bolesnih osoba ali sve teže se obezbjeđuju stabilne rezerve krvi za potrebe liječenje oboljelih i povrijeđenih u vanrednim situacijama.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x