Usvojen nacrt Zakona o prostornom uređenju i građenju

0 592

Na 21. sjednici OV Lukavac, održanoj 31.05.2010. godine, u sali PU Lukavac, vijećnici su razmatrali nacrt Zakona o prostornom uređenju i građenju TK, koji je Vlada TK utvrdila na sjednici održanoj 19. marta.

Razlozi za donošenje ovog Zakona su u potrebi da se, umjesto dosadašnja dva zakona, jednim zakonom sistematičnije uredi oblast prostornog uređenja i građenja i time otklone nedostaci tokom primjene dosadašnjeg Zakona o prostornom uređenju i Zakona o građenju. Novim Zakonom će se, između ostalog, regulisati utvrđivanje granica urbanog i užeg urbanog područja, radi usmjeravanja građenja. Bit će utvrđene i vrste zaštitnih pojaseva kao i građenja u tim pojasevima, zaštita poljoprivrednog i šumskog zemljišta, te uslovi rađenja na ovim područjima, kao i pitanje zaštićenih područja, što nije bilo regulisano ranijim zakonima. Novi Zakon definiše, a u skladu sa evropskim standardima, odredbe koje se odnose na obavezna tehnička svojstva građevina u pogledu uštede energije i toplinske zaštite.

U cilju podizanja stepena kvaliteta izvođenja građevinskih radova i kvalitetnije kontrole subjekta, donošenje novog Zakona obavezuje Vladu TK da posebnom Uredbom propiše uslove koje će fizička i pravna lica biti obavezna ispuniti, radi dobivanja ovlaštenja za obavljanje poslova građenja. Osim određenih pogodnosti za investitore koje se tiču jednostavnijih postupaka prilikom podnošenja zahtjeva za gradnju, novim Zakonom se predviđa da će inspekcijski nadzor biti kvalitetniji, jer reguliše obaveze, ovlaštenja i mjere koje su inspektori dužni preduzeti prilikom kontrole.

Najnoviji Zakon sadrži odredbe koje se i u pogledu izdavanja rješenja o urbanističkoj saglasnosti i građenju, razlikuju od ranijih. S tim u vezi, općine koja ne donese prostorni plan u roku od jedne godine, neće moći izdavati rješenja o urbanističkoj saglasnosti i odobrenja o građenju. Vijećnici su na jučerašnjoj redovnoj sjednici, jednoglasno usvojili nacrt Zakona o prostornom uređenju i građenju.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x