Upućena inicijativa za izmjenu i dopunu Ustava BIH

0 436

Klub poslanika SDA u Skupštini TK uputio je u parlamentarnu proceduru sljedeću inicijativu: Pravni osnov za donošenje izmjena i dopuna Ustava Bosne i Hercegovine, Aneks 4 Općeg okvirnog Sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini je propisan odredbom člana 10 Ustava Bosne i Hercegovine.

U okviru izmjena i dopuna Ustava Bosne i Hercegovine potrebno je predložiti neka od bitnih ustavnih načela u kojima se određuje da je Bosna i Hercegovina demokratska i pravna država, socijalna i sekularna, a da je nosilac vlasti građanin Bosne i Hercegovine. Također, izmjenama i dopunama Ustava Bosne i Hercegovine uspostaviti dosljedno ostvarivanje individualnih i kolektivnih ljudskih prava i sloboda koja su primjerena evropskim i svjetskim standardima.

Budućnost Bosne i Hercegovine nije u stvaranju nacionalnih i entitetskih teritorija nego u organizovanju funkcionalne i efikasne vlasti u službi građana Bosne i Hercegovine na nivou države, regija uspostavljenih na ekonomskim, geografskim i infrastrukturnim kriterijima, općina i gradova. Klub poslanika Stranke demokratske akcije u Skupštini Tuzlanskog kantona traži od Skupštine Tuzlanskog kantona da prihvati ovu inicijativu i donese zaključak, te da istu uputi Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

(SodaLIVE.ba/Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x