Upitna izgradnja Bloka sedam Termoelektrane Tuzla

0 698

Predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH Zijad Džemić zatražio je od Parlamenta Federacije BiH da stopira realizaciju novog Bloka sedam u Termoelektrani Tuzla.

U pismu koje je predsjednik Nadzornog odbora dostavio Parlamentu navodi se da su razlozi kršenje procedura i netransparentnost.

„Želimo da u proceduri ne dođe do situacije do koje je došlo prije četiri godine kad je odluka o prodaji Energopetrola donesena u tehničkom mandatu Vlade, kada nije bilo Parlamenta“, kaže predsjednik Odbora za energetiku Parlamenta FBiH Mirza Kušljugić.

Sporna je i procedura i osnove za pregovore s potencijalnim strateškim partnerom – švicarskim Alpekom, tvrdi Kušljugić.

Slično stoji i u Džemićevoj informaciji, iz koje se da protumačiti da je tim stručnjaka EP-a, koji je imenovao generalni direktor ovog preduzeća, za tri dana izradio pretkvalifikacioni dokument za izbor strateškog partnera.

„Pregovore za ugovor sa stranim konsultantom vrijedan milijardu eura ne možete završiti prije tri do šest mjeseci. Veoma je neozbiljno donijeti odluke ili napraviti osnove za jedan ovakav ugovor za tri dana“, tvrdi Kušljugić.

Izvor FTV-a tvrdi da je u Nadzornom odboru Elektroprivrede predsjednik tri puta preglasavan, a tražio je transparentnost procesa te da osnove za pregovore s potencijalnim strateškim partnerom idu na Skupštinu EP-a. I ništa od toga. U međuvremenu su, tvrdi izvor FTV-a, osnove za pregovore izmijenjene, ali onako kako je tražio potencijalni strateški partner.

“Osnove za pregovore s potencijalnim strateškim partnerom nisu u korist BiH”, kaže Kušljugić.

(SodaLIVE.ba/FTV)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x