Ugovor raskinut jer je CPM BiH napravio prekid radova duži od 28 dana

3 712

U jučerašnjoj vijesti rekli smo da je Vlada TK donjela odluku da se jednostrano raskine ugovor o II fazi sanacije brane Modrac sa izvođačem CPM BiH Lukavac uz napomenu da su za raskidanje ugovora stečeni uslovi ali bez pojašnjenja o kakvim uslovima se radi.

Riječ je zapravo o uslovu koji je regulisan Članom 13. Ugovora o finansiranju i izvođenju radova na sanaciji brane „Modrac“ u Modracu, općina Lukavac – II faza, kojim je predviđena mogućnost jednostranog raskida ugovora u slučaju obustave radova od strane Izvođača u trajanju od 28 dana. Ovaj uslov je ispunjen dana 29.07.2010. godine s obzirom da obustava radova, uzrokovana isključivom krivicom izvođača, neprekidno traje od 01.07.2010.

Izvođač CPM BiH Lukavac je problem pokušao da riješi zaključivanjem podizvođačkog ugovora sa firmom GPG INŽENJERING d.o.o. Lukavac o preuzimanju prava i obaveza u neizvršenom dijelu Ugovora za sanaciju brane “Modrac”, ali je Vlada TK zaključila da na predmetni podizvođački ugovor ne može dati saglasnost, iz sljedećih razloga:

– Podizvođačka firma GPG INŽENJERING d.o.o. Lukavac Naručiocima nije dostavila izvod iz sudskog registra iz kojeg bi bila vidljiva djelatnost kojom se firma bavi, niti je navedena firma dostavila dokaze o ispunjavanju uslova iz člana 22. do 26. Zakona o javnim nabavkama BiH, mada je to po Zakonu o javnim nabavkama BiH i predmetnoj tenderskoj dokumentaciji to bila obavezna.
– Zakonski zastupnik i potpisnik ugovora u ime GPG INŽENJERING d.o.o. Lukavac je bivši direktor firme CPM BH d.o.o. Lukavac, koji je 01.06. smijenjen sa dužnosti direktora navedene firme. Isti je ujedno bio i potpisnik Ugovora o o finansiranju i izvođenju radova na 2 sanaciji brane „Modrac“.

Zbog raskidanja ugovora i hitne potrebe da se započeti radovi završe, odlučeno je da resorno Ministarstvo odmah pokrene odgovarajući postupak javne nabavke za izvođenje predmetnih radova, za što bi, prema procjeni trebalo oko 80 dana, računajući i proceduru javne nabavke i izvođenje radova.

Nakon okončanja tih radova odmah bi se pokrenulo postupak javne nabavke preostalih radova predviđenih II fazom sanacije brane “Modrac”.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
swayzac

Ova slovenska mafija nam je upropastila bazen, ocekivati je da bazen uskoro bude zatrpan i na tom mjestu nikne neko stovariste materijala … cudi me da se radakcija nije bavila tim pitanjem iako isti nije radio ni jedan dan ove sezone , sto sigurno nije po ugovoru predpostavljam ….

sta ima veze

ma samo unistavaju i ovo malo sto je prezivilo sve ove godine cccc…. tako nam je kako smo i zasluzili

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x