Udruženje poljoprivrednika TK upozorilo na teško stanje

0 509

I ove godine poljoprivrednici na području Tuzlanskog kantona susreću se s mnogobrojnim problemima. Pored toga što su im obilne kišne padavine nanijele veliku štetu na usjevima, ni država za njih nema sluha . Poticajna sredstva koja su im obećana nisu isplaćena ni za četvrti kvartal prošle, te prvi kvartal ove godine ,rečeno je na konferenciji za novinare koje je organizovalo Udruženje poljoprivrednika TK.

Zbog neisplaćenih poticaja kasnila je sjetva, a proizvođači i otkupljivači mlijeka već su na gubitku.

Prema posljenjim informacijama počela je isplata četvrtog kvartala,a ako se isplate ne budu vršile kontinuirano iz ovog uduženja najavljuju da će reagovati u skladu sa Zakonom i njihovim zaključcima.

Obilne kiše prouzrokovale su velike štete na usjevima.Poljoprivrednici su ogorčeni što u općinama u kojima je bilo najviše štete nije proglašeno stanje elementarne nepogode.Pedeset posto usjeva je uništeno, a vlasnici parcela, ličnim sredstvima vrše presijavanje.Nadležnim institucijama uputit će zahtjev da se formira komisija za naknadnu procjenu štete.

Razočarani dosadašnjim stavom države poljoprivrednici su ovom prilikom najavili oštriju borbu za svoja prava i adekvatniji odnos nadležnih institucija prema ovoj grani privrede.

(SodaLIVE.ba/RTVTK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x