U toku pripreme za obilježavanje Dana učitelja

0 658

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog Kantona, Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja TK, Samostalni sindikat srednjeg odgoja i obrazovanja Tuzlanskog Kantona, te Pedagoški zavod Tuzla i ove godine organiziraju obilježavanje 5. oktobra- Međunarodnog dana učitelja. Tim povodom danas je u zgradi Vlade TK održana konferencija za medije na kojoj su se prisutnim obratili Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK prof. dr. Mirzeta Hadžić Suljkić, Predsjednik Samosatalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja TK, Mirzet pozderović i Predsjednik Samostalnog sindikata srednjeg odgoja i obrazovanja, Admir Terzić.

U odnosu na ranije programske sadržaje ovogodišnja svečanost donosi određene novine u vidu proširenja samih aktivnosti, pa tako, obilježavanje 5. oktobra, počinje sportskim susretima.

Organizacioni odbor je usvojio list programskih sadržaja prema rasporedu kako slijedi:

11.09.2010. Sportski susreti – Turnir u malom nogometu za muškarce (Gradska dvorana Lukavac)
18.09.2010. Finalne utakmice malonogometnog turnira i dodjela pehara (Gradska dvorana Lukavac)

18.09. 2010. Turnir u odbojci za žene (Univerzitetska dvorana Tuzla)
25.09.2010. Svečani prijem za penzionisane nastavnike u protekloj godini(Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja TK)
02.10.2010. Centralna svečanost Bosanski kulturni centar Tuzla

Prema pristiglim prijavama iz osnovnih i srednjih škola učešće na malonogometnom turniru uzet će 16 ekipa nastavnika i profesora tjelesnog odgoja i sporta prema općinama Tuzlanskog Kantona, a turnir se igra prema principu ispadanja.

Kada je riječ o literarnim i likovnom natječaju usvojene su nagrade u iznosima :

Literarni natječaj :
I mjesto- 300 KM
II mjesto – 200 KM
III mjesto – 100 KM;

Likovni natječaj(otkupnog karaktera) :
I mjesto – 400 KM
II mjesto – 300 KM
III mjesto- 200 KM;

te su formirane Komisije sačinjene od prestavnika sindikata i Pedagoškog zavoda.

Za dodjelu priznanja i nagrada za životno dijelo ove godine kandidrano je 25 nastavnika iz osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog Kantona, dok će za 85 penzionisanih nastavnika i profesora u protekloj godini biti organiziran svečani prijem.

Centralna svečanost obilježavanja 5. oktobra, pored kulturno-umjetničkog programa nastalog u osnovnim i srednjim školama Tuzalnskog Kantona, donosi izložbu likovnih ostvarenja nastavnika i profesora, proglašenje pobjednika sportskih igara, dodjelu jubilarnih nagrada i nagrada za životno dijelo, kao i nagrada osvojenih na literarnom i likovnom natječaju.
Prema najavama Organizacionog odbora obilježavanja 5.oktobra- Međunarodnog dana učitelja , ovogodišnja manifestacija bit će najbrojnija po broju učesnika kao i programskih sadržaja, a cilj i želja je da u narednom periodu, mjesec septembar bude mjesec dana obrazovanja.

Inače, 5. oktobar – Međunarodni dan učitelja utemeljen je 1966. godine, a cilj njegovog obilježavanja je podići obrazovanje na nivo visoke društvene važnosti I izvući učitelja iz polu anonimnosti, tem u dati društvenu važnost koju zaslužuje. Svjetski dan učitelja utemeljen je uz prethodno donesenu Preporuku o statusu učitelja, koja je usvojena 5.10.1966. godine u Parizu, te uz prijedlog Generalne konferencije UNESCO-a da se taj dan službeno obilježi.

Na području Tuzlanskog Kantona, 5.10. obilježava se već treću godinu za redom.

Organizacioni odbor :

Mirzeta Hadžić-Suljkić, predsjednik,
Mirzet Pozderović, član,
Admir Terzić, član,
Azra Mujkanović, član,
Zejčir Hasić, član,
Jasminka Kurević, član
Mevludin Hajdarhodžić
Mersija Jahić, član.
Fuad Mešanović, zapisničar.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x