U SSL-u spremni da učestvuju u nabavci stanice za mjerenje kvaliteta zraka

11 616

Nakon što su u Lukavcu, zbog alarmantne situacije sa aerozagađenjem, održani mirni protesti građana koji su ovoga puta završeni ispred Fabrike sode u Lukavcu, saopštenjem za javnost oglasio se menadžment turske kompanije Sisecam u čijem se vlasništvu ova fabrika nalazi.

Saopštenje u nastavku prenosimo u cjelosti. 

Prije ulaska strateškog partnera Sisecam iz Turske stanje u tadašnjoj FSL je bilo loše sa aspekta tehnološke opreme kao i samog uticaja na okoliš. Osnivanjem novog društva Sisecam Soda Lukavac d.o.o. u periodu septembar 2006 do danas prisutan je gubitak u poslovanju u iznosu od 40 miliona KM.

I pored navedenih gubitaka u poslovanju, u SSL je do marta 2010. godine ukupno investirano 75,5 miliona KM. Od navedenih sredstava 5,5 miliona KM uloženo je u ekologiju. Pored realiziranih investicija u planu su i dalja nova ulaganja u cilju nastavka kontinuiteta revitalizacije proizvodnih postrojenja i smanjenja uticaja na okoliš.

Ukupna ulaganja doprinijela su optimalizaciji procesa proizvodnje, koji se ogleda u smanjenju potrošnje ulaznih sirovina i energenata po jedinici gotovog proizvoda, što direktno utiče i na smanjenje uticaja na okoliš.
Direktno ulaganje u projekte za smanjenje uticaja na okoliš u visini od 5,5 miliona KM su:
– zamjena gusanih cjevovoda po pogonima sa plastičnim i prokronskim
– sanacija kanala po pogonima
– novi plastični cjevovodi za transport otpadnih tehnoloških voda na taložnice „Bijelo more” i aktiviranje taložnice br.4
– sanacija rezervoara sirove slane vode te izgradnja i natkrivanje rezervoara prečišćene slane vode
– aktiviranje novih reaktora za prečišćavanje slane vode
– osposobljavanje skladišta za opasne i nagrizajuće materije (lužina, kiselina i amonijak)
– postavljanje vrećastih filtera kao otprašivača na trakastim transporterima i betonskim silosima za gotov proizvod
– postavljanje vodenih filtera za otprašivanje na Krečnim pećima i pogonu Bikarbona
– remont elektrofilterskih postrojenja na kotlovskim jedinicama broj 6 i 7 u TE
– obavezna godišnja mjerenja emisija i imisija (kvaliteta zraka) i monitoringa otpadnih voda koji su Zakonom propisani
– izrada potrebne projektne dokumentacije:
– Idejni i Glavni projekat za prikupljanje i tretman sanitarno-fekalnih i oborinskih voda,
– Glavni projekat neutralizacije preliva taložnica „Bijelog mora”
– aktiviranje skladišta opasnog otpada

Realizacijom gore navedenog postignuti su značajni efekti u smanjenju negativnog uticaja na okoliš prouzrokovanog emisijama u: atmosferu, vodu i tlo.

U potpunosti je realizovan Projekat uvođenje sistema za recirkulaciju rashladne vode.
Tornjevi za recirkulaciju rashladne vode pušteni su u rad u aprilu 2009.godine.

23.10.2009 godine dobijen je Izvještaj o analizi i prihvatljivosti Plana aktivnosti SSL-a od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT) za dobijanje Okolinske dozvole.

Od 16.11. do 1.12. 2009. godine bio je objavljen javni poziv za javnu raspravu (na stranici FMOIT) o projektima iz Plana aktivnosti. Po javnom pozivu za raspravu nije bilo nikakvih primjedbi.

Međutim, SSL je 08.02.2010. godine dostavila FMOIT-u dopunjeni Integralni Plan aktivnosti za SSL koji je sadržavao dodatne aktivnosti u svrhu poboljšanja proizvodnog procesa i smanjenja uticaja na okoliš.

04.03.2010. godine dobijen je dopunski zaključak o odobrenju Integralnog Plana aktivnosti , kad smo dobili i OKOLINSKU DOZVOLU za pogone i postrojenja u SSL-u.

11.03. do 26. 03. 2010. godine objavljen je javni poziv za javnu raspravu po aktivnostima propisanim Okolinskom dozvolom (na stranici FMOIT).

24.03.2010. godine organizovana je Javna rasprava u zgradi Općine Lukavac povodom dobijanja Okolinske dozvole za SSL. Javoj raspravi su prisustvovali: Načelnik sa saradnicima, pravobranioc, nevladine organizacije, predstavnici MZ-a i mediji.

Nakon obavljene javne rasprave podržane su aktivnosti SSL-a u realizaciji stavki koje su propisane Okolinskom i Vodnom dozvolom, sa kojom je u potpunosti provedena procedura za pravosnažnost Okolinske dozvole.

Od 27.04.2010. godine OKOLINSKA DOZVOLA za SSL je pravosnažna.
Okolinska dozvola je dokument FMOIT-a koja propisuje uslove rada Kompanije sa aspekta njenog uticaja na okoliš. Također, okolinskom dozvolom su definisana aktivnosti i rokovi za dovođenje vrijednosti svih parametara u granice propisane Zakonom o zaštiti zraka i Zakonom o zaštiti vode.

Okolinskom i Vodnom dozvolom su propisani rokovi za realizaciju projekata definisanih u planu aktivnosti SSL-a u čijem sastavu se nalazi i finansijski plan realizacije navedenih projekata.

Posebne mjere za zaštitu okoliša iz Okolinske dozvole koje treba sprovesti su:
– pridržavati se Zakona i Pravilnika vezanih za: zrak, vodu, tlo, okoliš i otpad.
– Prilagođavanje parametara BAT-u (Najbolje raspoložive tehnike) uvođenjem novih tehnoloških rješenja
– uspostavljanje kontinuiranog monitoringa kvaliteta zraka na lokaciji ugradnjom stanice za kontinuirani monitoring
– uspostavljanje kontinuiranog monitoringa emisija iz energane ugradnjom sistema za kontinuirani monitoring emisija na dimnjak elektrane
– periodična mjerenja emisija iz pogona
– redovno mjerenje buke radne sredine i ugradnja apsorpcionih panela (barijera) na mjestu izvora buke
– potpuno razdvajanje rashladnih od tehnoloških otpadnih voda
– neutralizacija preliva taložnica „Bijelo more”
– realizacija Plana upravljanja otpadom
– mjere sprečavanja nesreća većih razmjera

Realizaciju svih projekata propisanih Planom aktivnosti i Okolinskom dozvolom obavezni smo uraditi do kraja 2012. god. Za realizaciju ovih projekata neophodna su sredstva u iznosu od cca 4 mil KM.

Stanje elektrofilterskih postrojenja

U radu su kotlovi 6 i 7 sa prozvodnjom pare od cca. 150 t/h, koji su priključeni na elektrofilterska postrojenja. Elekro filteri su instalisani 1980. godine za kotao 6 a 1989. godine za kotao 7.

2003. godine izvršena je zamjena emisionih i taložnih elektroda i ostale opreme.

2006. godine izvršena je zamjena emisionih elektroda EF kotla 7. U toku je procedura ugovaranja generalnog remonta elektrofiltera i kotlova 6 i 7. Ulaganje u ovaj remont je cca.400.000 KM i predviđen je završetak remonta do septembra 2010.

SSL je spremna da učestvuje u rješavanju problema mjerne stanice za kvalitet zraka u saradnji sa Općinom Lukavac i većim privrednim subjektima (Fabrika cementa, GIKIL) – navodi se u saopštenju kompanije SSL koje potpisuje gospodin Nihad Akeljić, izvršni direktor za ekologiju u SSL-u.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
11 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Šizofreničar

Veoma Optimistično, svaka čast, samo održite obećanje.

Jasenko

A kako su fini haha
a dobro znate da je nemoguće napraviti da ta fabrika posluje po svim eko standardnima kao svaka normalna fabrika osim ako ne planirate napraviti novu fabriku.

Nego narode, naredni protest moramo napraviti isred GIKIL-a jer ipak su oni najveci zagađivači.

sioux

svaka čast jasenko. GIKIL zagađuje i 10 puta više od sode. Mislim da je u ovome i politika umiješala prste (naša stranka) nešto tu baš ne štima kako treba. Mislim da se i vi slažete oko toga.

ACC

Kakva crna Naša stranka?

Jasenko

Meni stvarno neki ljudi nisu jasni. I da jeste politika umiješala prste (iako mislim a i znam da nije) NEKA JE! Ovo je sve za DOBRO svih nas i tačka. Kada cemo se opametiti da od podijela nema nista, u ratu ste se dijelili po vjeroispovjesti, danas se manje dijelite po vjeroispovjesti a više prema stranačkom opredjeljenju.
Ja lično ljude dijelim prema dobru i zlu, ACC je učinio dobru tj. ODLIČNU stvar kao i Naša stranka sa onom peticijom i HVALA SVIMA!

Sada su vijećnici pa fabrike na redu… u suprotnom proteste neko mora da organizuje ali sada pred GIKIL-om a onda i pred FCL jer ni oni nisu nevinašca…

sarajevska

elektrofilteri su zastarjela tehnologija,oni trebaju ugradit nove vrećaste filtere po pogonima onda nam i neće trebat stanica za mjerenje kvalitete zraka,al jarane turci su pesini jebe se njima za naš grad i naše zdravlje.

Iraq

Sve to sto su oni nabrojali ja im vjerujem i da su ulozili 5,5 miliona i to im vjerujem ali ja i dalje vidim i osjetim to zagadjenje i ne mogu me natjerati da vjerujem u nesto sto ja vidim svojim ocima i sto udisem svojim plucima.Oni modernizuju svoju proizvodnju a nek dzaba ne seru o ekologiji jer mi nismo ni coravi ni degenerici fala bogu.Kad na odzake bude izlazio cisti dim bez primjesa prasine i otrova tek onda cemo povjerovati a dotle mozete uloziti i milijardu nema to efekta na grad

Sto

Pa nekad si mogo po sodi u papucama hodat(tako kazu), a neki dan sam bio , na krecnim pecima i u pogonu soda , strahota! Prasina do koljena(al bukvalno) na sve strane siklja, radnik propo u rupu do vrata u krec, il prasinu krecnu ne znam sta je, kad se nije utusio.
Ako je nekad bilo bolje pa na sta potrosise 5 mil…..?????

Jess

Hvala ACC-u ,NS-u i svima onima koji nesto rade da nam bude bolje koji se bore da gradjani opstine mogu otvoriti prozore i disati punim plucima,a ne da moraju stavljati mokre carsafe na prozore da bi smanjili ulazak otrova u svoje stambene prostore,da djeca ne moraju za sobom nosat inhalatore kao najdrazu igracku.

tvrdi

ako se ovako nastavi ,za koju godinu ce se poceti radjati mutanti…sto mozda za ovu drzavu i nije losa stvar..mozda oni pocnu razmisljati normalnije od pojedinaca..;;)

Dilkos

Mislim da je dosta vise ovih tekstova i komentara. ACC, Nasa stranka, nebitno ko, kada ce se odrzati protest ispred GIKIL-a i FCL? Malo je postala dosadna ova prica. Stalno se neso prica, mlati se slama, dosta je vise. Napravljen je jedan protest, treba napraviti i za ostala sva zagadivaca, da se shvati ozbiljnost gradana. Ali, da ga organizuju ozbiljni gradani, a ne djeca koja ce sramotiti i ACC i Nasu stranku ili bilo kojeg drugog organizatora.

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x