U naseljenim mjestima ograničenje brzine 50 km/h

6 512

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kojim se smanjuje broj kaznenih bodova potrebnih za sankcionisanje vozača koji učestvuju u saobraćaju.

Zakonskim izmjenama propisuje se takođe ograničenje brzine kretanja vozila u naseljenim mjestima sa 60 na 50 kilometara na sat u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, uvode se školske saobraćajne patrole, a u skladu sa zakonodavstvom EU uvodi se sistem revizije i provjere bezbjednosti puteva. S obzirom da ovaj zakon nije usvojen u identičnom tekstu u Predstavničkom domu formirana je komisija koja će usaglasiti tekst zakona.

Delegati su u drugom čitanju usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o klasifikaciji djelatnosti u BiH koji se odnosi na pripremne aktivnosti u vezi sa popisom stanovništva i domaćinstava u BiH, i usklađuje sa Uredbom Komisije EU o statističkoj klasifikaciji privrednih djelatnosti u EU.

Dom naroda usvojio je danas i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu BiH kojim se propisuje da se prilikom emitovanja programa BHRT-a, i prilikom zapošljavanja na BHRT-u i Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH mora obezbijediti ravnopravnost polova.

U drugom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama, kojim se Savjet ministara i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) obavezuju da moraju preduzeti sve mjere kako bi se obezbijedila ravnopravnost polova u BiH, te da se ta ravnopravnost mora obezbijediti prilikom zapošljavanja u RAK-u i kod imenovanja njegovog rukovodstva.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Bosna

Gotovo cjeloupna duzina puteva koje idu kroz BiH prolaze kroz neku vrstu naseljenih mjesta. Narod je uvijek volio da pravi kuce blizu puteva a drzava nije autoputeve i brze ceste pored kojih je zabranjena izgradnja ili barem direktan izlazak prilaznog puta na glavni put. Dobar je primjer put od Lukavca do Tuzle, na ovom potezu do sickog nekada nije bilo nista, a sada nekakve firme i privatne kuce. NAJBOLJI ZAKON JE KROZ IJELU BiH 50km/H OGRANICENJE PA CEMO SVI DA KUPIMO FICE I VOZAMO KO 40-50 GODINAMA PROLOG VIJEKA, JER ZAISTA U TAJ VREMENSKI PERIOD I PRIPADAMO.

Denal

kvalitet puteva u cijeloj BiH je takav da je i 50 km/h puno. Pri toj brzini sad pa sad se moze odvalit tocak na nekoj udarnoj rupi, otvorenom sahtu, odvaljenom drvetu, komadu stijene i sl. uzduz i poprijeko nase drage BiH

cipke

“Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu BiH, i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH”

Kolege, jestel svjesni sta ste gore napisali?

Ocigledan primjer copy/paste sa neke druge stranice.
Uredu je prepisivat al makar to radite da niko ne vidi.

Lejla

Ma kako god zakon da kaze, po Lukavcu se vozi ludo..pogotovo navece a policija ce i dalje da kaznjava ljude koji po danu ne upale svjetla jer time ugrozavaju saobracaj a nece kaznjava frajere koji jure po gradu!!! Dzaba samo mijenjaju zakone kad nikad ni jedan ne primjenjuju kako treba!!!!!

Mirza 525

slazem se lejla nemozemo niss promenit gamad na vlasti pa hajd .

sarajevska

mirza 525 jesi ti išao u školu ne kaže se promenit ………….. šta si imao iz bosanskog

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x