U Lukavcu održana promocija knjige “Nije kriv” autora Sefera Halilovića

4 904

U Lukavcu je jučer održana promocija nove knjige Sefera Halilovića pod nazivom “Nije kriv – priča o montiranoj optužnici i haškom suđenju”. Promociji koja je upriličena u hotelu “Lukavac” prisustvovalo je oko 200 građana.

Ova knjiga je i svojevrsno svjedočenje o tome šta se uistinu događalo bivšem komandantu Armije RBiH tokom šestogodišnjeg procesa pred Haškim tribunalom.

Promotori knjige bili su general Stjepan Šiber, brigadir Asim Džambasović i doc. dr. Sead Selimović. Iako je bio najavljen, general Jovan Divjak iz opravdanih razloga nije prisustvovao promociji.

Autor knjige Sefer Halilović kazao je da je knjiga jedan dio drame koja je počela krajem 92. ili početkom 93. godine, kada je armijski vrh došao u sukob sa državnim rukovodstvom BiH, koje je javno zagovaralo Republiku BiH a u biti radilo na etničkoj podjeli i uništenju BiH kao države i ustroju minijaturnih nacionalnih područja.

“Možda je i moja greška što sam prekasno shvatio da tadašnji politički vrh u Sarajevu ustvari želi podjelu BiH jednako kao što su to željeli Beograd i Zagreb. Svaki pokušaj generala Šibera i mene da zaustavimo oružane sukobe Armije RBiH i HVO-a osujećen je od strane vlasti u Sarajevu, odnosno od Alije Izetbegovića i njegovih najbližih saradnika”, rekao je Halilović.

Zločin u hercegovačkom mjestu Grabovica poslužio je tadašnjem vrhu bh. vlasti da okrive generala Halilovića.
Iako ga je politički vrh na čelu sa Alijom Izetbegovićem već ranije, podilazeći željama tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, razrješio dužnosti komandanta, Halilović je munjevito reagovao na ovaj zločin.

“U Grabovici su od strane pripadnika bandita u redovima Armije RBiH okrutno ubijani nevini ljudi, Hrvati. To su bili starci, stare žene, čak i jedna djevojčica. Pobili su ih bez milosti. Pucali su rafalom u dijete koje imalo 7 godina. Starcu od 80 godina pucali su u glavu.

Iako su znali imenom i prezimenom sve bandite koji su u ime Armije RBiH počinili ovaj stravičan zločin, vlasti u Sarajevu nisu uradile ništa kako bi iste procesuirali.
Naprotiv, u saradnji sa tužilaštvom Haškog tribunala podigli su optužnicu protiv mene za dešavanja u Grabovici”, istakao je Halilović koji je u vrijeme kada je zločin u Grabovici počinjen obavljao dužnost načelnika Štaba Armije RBiH.

Inače, optužnica protiv generala Halilovića potpisana je 15. septembra 2001. godine, četiri dana nakon rušenja tornjeva u New York-u kada je u cijelom svijetu vladala antiislamska histerija što je, prema Halilovićevim riječima, svakako odgovaralo kako vlastima u Sarajevu tako i tužilaštvu haškog tribunala.

Knjiga “Nije kriv – priča o montiranoj optužnici i haškom suđenju” opisuje proces od prvog izjašnjavanja generala Halilovića pred haškim tribunalom i njegove izjave “Nisam kriv” do konačne odluke Sudskog vijeća – “Nije kriv”.

(SodaLIVE.ba) 

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
lukavac utd

Promocija je bila super, i drago mi je sto smo dosli u velikom broju podrzat generala.

Jess

Promocija knjige je bila dobra i mislim da niko nije ostao ravnodusan kada je general pricao o zlocinima u Grabovici,ali ono sto mi se nije svidjelo je to bila ujedno i promocija stranke.

gradjanin treceg reda

Aferim majstore…da su svi generali i vojnici imali uzor u tebi nebi nam danas mogli pripisivati opravdano slucaj ” GRABOVICA” i “general Delic” !!!!

jakup

Svaka Čast generale,povedi nas putem pravde i poštenja..svi zajedno za jednu i jedinstvenu BiH!!!!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x