U Holandiji se širi kozji grip

0 442

kozaOno zbog čega mnogi Holanđani strahuju za sopstveno zdravlje nije svinjski, već kozji grip. Od posjledica takozvane „Q groznice“, koja kod ljudi izaziva kozji grip, a prenosi se direktno sa životinje na čovjeka, već je umrlo šest osoba. Zato su holandski ministar zdravlja Ab Klink i ministarka poljoprivrede Gerda Verburg naložili da se unište desetine hiljada koza zaraženih virusom gripa. Epidemijom kozjeg gripa su, prije svega, pogođene istočne i južne holandske provincije, u kojima se na farmama gaji većina od ukupno oko 375.000 koza. Virusom kozjeg gripa već je zaraženo 2.300 ljudi.
„Više bih voljela da sam dobila svinjski nego kozji grip“, kaže Žaklin van den Bos. Ova pedesetogodišnjakinja već osam mjeseci pati od posljedica kozjeg gripa. „Popila sam gomile antibiotika. Na sreću, više nemam visoku temperaturu kao na početku bolesti, ali i dalje se osjećam slabo i umorno.“
Žaklin je imala sreću što je njen ljekar odmah prepoznao simptome kozjeg gripa, a to su bolovi u grlu, glavi i udovima, visoka temperatura i iscrpljenost. Odmah je dobila odgovarajuću terapiju, a da nije bilo tako, možda ne bi preživjela.
Anita Vincent nije imala toliko sreće. Četrdesetšestogodišnja majka četvoro djece dobila je pogrešnu terapiju jer njen ljekar nije prepoznao simptome kozjeg gripa.
„Boljeli su me grlo, glava i udovi, bila sam mrtva umorna, plakala sam od bola“, kaže ona. Pošto je mislio da je depresivna, ljekar joj je prepisao antidepresiv. Tek pošto se zbog upale pluća podvrgla detaljnom pregledu u bolnici, ljekari su postavili pravu dijagnozu: „Q groznica“. Nakon toga je dobila odgovarajuću terapiju.

U međuvremenu, Anita Vincent je osnovala Udruženje oštećenih zbog kozjeg gripa. Ona i njeno udruženje optužuju odgovorne ministre Aba Klinka i Gerdu Verburg da su prekasno intervenisali. „Zaražene koze trebalo je odavno da budu ubijene“, smatra ona. Mnoge životinje koje su zaražene virusom gripa već su skotne. „Ako zaražena koza donese na svijet jedno mrtvo jare, ono u sebi nosi milione virusa i bolest se širi ogromnom brzinom“, upozorava Rul Kautinho iz amsterdamskog Centra za infektivne bolesti. Kozji grip je otkriven na 50 od ukupno 350 farmi koza širom Holandije.
Ministar zdravlja Ab Klink, međutim, umiruje stanovništvo i poručuje da je rizik od zaraze relativno nizak i da za sada nije zabilježen nijedan slučaj prenošenja virusa sa čovjeka na čovjeka. Po riječima ministra, u prilog borbi protiv epidemije ide i činjenica da u ovo doba godine koze i ovce ne donose na svet mladunce.

(SodaLIVE.ba/BLIC)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x