U BiH ima 120.000 narkomana, od čega 7.500 intravenoznih ovisnika o teškim drogama

5 601

U BiH ima oko 120.000 narkomana, od čega oko 7.500 intravenoznih ovisnika o teškim drogama, a njih dvije trećine ili 4.900 živi u Federaciji BiH – procjene su međunarodnih organizacija i agencija.

Iako je broj ovisnika o drogama u BiH svakim danom sve veći, problem je što zbog nepostojanja jedinstvene evidencije, kakvu imaju sve države, u BiH uopšte ne postoje službeni podaci o broju registrovanih ovisnika, tvrde stručnjaci za ovu oblast.
Prema istraživanju koje su 2007. godine provele nevladine organizacije “Viktorija” iz Banje Luke, “Margina” iz Zenice i Udruženje građana “Proi” iz Sarajeva u saradnji sa ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo, procjenjuje se da Banja Luka ima 534 intravenozna narkomana, Zenica 852, dok Sarajevo ima 889 ovakva narkomana.

Kad je riječ o Livanjskom kantonu, Kriminalistička policije kantonalnog MUP-a ne posjeduje podatke o broju registrovanih narkomana u opštinama Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar, jer takve podatke zdravstvene ustanove ne dostavljaju policiji pozivajući se na Hipokratovu zakletvu i medicinsku etiku.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
avganistan-men

americka demokratija, donijela je i poroke nazalost.

Prije cijela juga nije imal ni polovicu sto danas narkomana ima samo u BiH.

Dzepoviurukama

dabogda se osusili, svi do jednog.

akademac

najgore od svega sto su poceli sad krast,bost nozevima,otimat a i dalje slobodno hodaju i bodu se na svakom cosku..milicijo bjezi iz kafane penzija vam halal biti nece

remote

“U BiH ima 120.000 narkomana, od čega 7.500 intravenoznih ovisnika o teškim drogama”…a naslov bi zapravo trebao da glasi—“U BiH ima 120.000 narkomana, od čega 7.500 u Lukavcu”

Adnan

Slažem se remote, pa nema zgrade bez narkomana, a ne smiju se ni usuditi da ih izbroje….

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x