Tuzlanski kanton dobio Plavu bolnicu i Radioterapiju

0 667

plavabolnicaGrađani Tuzlanskog kantona dobili su Plavu bolnicu i Radioterapiju koje su danas i zvanično otvorene. Vrijednost projekta je oko 50 miliona KM a riječ je o najvećoj investiciji u zdravstvu u BiH poslije rata. Za usluge radioterapije pacijenti sa područja Tuzlanskog kantona do sada su morali ići u Sarajevo tako da otvaranje Plave bolnice i Radioterapije ima višestruki značaj za unapređenje zdravstva i liječenje malignih oboljenja kod domaćih pacijenata, kazao je na otvaranju prof.dr. Elmir Čičkušić – Direktor JZU UKC Tuzla.

Vrpcu je svečano presjekao dr. Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH ističući da je ovaj projekat ulaganje u obnovu BiH. Vrijednost izgranje ove dvije bolnice je oko 50 miliona KM, od kojih je oko 20 miliona KM donirala holandska vlada, na osnovu sporazuma o grantu, kazao je Sweder van Voorst tot Voorst – Ambasador Kraljevine Holandije u BiH.

U ova dva objekta UKC Tuzla smješteno je pet klinika uređenih po najvišem evropskom standardu. Riječ je o najvećoj poslijeratnoj investiciji u oblasti zdravstva u BiH. Najveći iskorak kada je riječ o novim medicinskim tehnologijama je ugradnja dva linearna akceleratora i brahiterapije za selektivni radijacijski tretman raka. Medicinska oprema koja je glavni ključ bolnice obezbijeđena je od respektabilnih internacionalnih proizvođača što također osigurava dugotrajnu dostupnost usluge.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x