Tuzla postaje grad opasnog življenja

0 1.599

Dva događaja koja se svrstavaju pod stavku “s one strane zakona” uznemirila su juče građane Tuzle i desila su se u razmaku od svega sat vremena: prvo je pod prijetnjom nožem opljačkana kladionica na Stupinama, a zatim je na Slatini došlo do revolveraškog obračuna.Šta drugo reći, nego da Tuzla i dalje nosi epitet grada opasnog življenja. U nastavku donosimo više detalja koje su zabilježile kolege iz portala: Tuzlarije i TIP. Također smo iz bogate arhive našeg portala o rastućem kriminalu u Tuzli izdvojili prošlogodišnja  upozorenja jedne stranke i jednog udruženja građana.

Danas u popodnevnim satima policija je imala posla u dva tuzlanska naselja. Prvo su oko 17 sati na Stupinama, dva NN lica od radnice u kladionici otela 150 KM uz prijetnju nožem, da bi oko 18 sati na Slatini došlo do pucnjave u kojoj srećom nije niko povrijeđen. Pucnjava se dogodila nakon svađe NN lica u blizini slastičarne “Fontana”. Iako su se učesnici ovog događaja udaljili sa lica mjesta za očekivati je da će ih policija brzo otkriti i lišiti ih slobode.

Pucnjava na Slatini uznemirila građane

Nakon verbalne svađe i tuče između nekoliko lica, večeras oko 18 sati u ulici Slatina br.7 u Tuzli u neposrednoj blizini caffe slastičarne Fontana, došlo je do upotrebe vatrenog oružja, pri čemu je ispaljeno nekoliko hitaca, no na sreću niko nije povrijeđen.
– Pucnjava je uznemirila građane tuzlanskog naselja Slatina.˝ Ovo je zaista prevršilo svaku mjeru. Malo pa malo pucnjava. Ja se zaista ne osjećam sigurnom. Ovo je prevršilo svaku mjeru. Ovdje prolazi veliki broj ljudi, svako je mogao nedužan nastradati – rekla nam je stanarka u obližnjoj zgradi.
– Kao branitelj preživio sam rat, i šta sad trebama da poginem na ulici dok šetam zbog nekih tamo. Ovo je sramota šta se dešava u Tuzli. Svi se trebamo zapitati dokle će nas ovo odvesti- rekao nam je s ogorčenjem jedan Tuzlak koji živi u neposrednoj blizini mjesta gdje se dogodio incident.
Na mjestu događaja doznajemo da je jedan od hitaca završio u prozoru privatnog stana na osmom spratu obližnje zgrade, no na sreću u trenutku pucnjave niko od ukućana nije bio u stanu. Kako doznajemo od našeg izvora u MUP-u TK nakon pucnjave lica su se udaljila u nepoznatom pravcu i policija za njima intenzivno traga. Uviđaj su obavili službenici Odjeljenja kriminalističke policije MUP-a TK, a o događaju je obaviješten i dežurni kantonalni tužilac. Istraga je u toku.

Općinski odbor Naše stranke Tuzla

“Učestale upotrebe vatrenog oružja, kao i krivična djela sa elementima nasilja sve su brojnija. To već poprima zabrinjavajuće razmjere, pa du u posljednjih godinu dana bili brojni takvi incidenati. Je li to radikalna prijetnja sigurnosti građana ili se radi o uobičajenom obimu društvene patologije? Za pouzdaniji odgovor trebaju statistički podaci i stručna analiza.
No, i bez toga, jasno je da se građani Tuzle ne osjećaju sigurnim u svom gradu, što su potvrdili i u prigodnim anketama i izjavama za medije. Znači ugroženo je jedno od elementarnih ljudskih prava i jedna vitalna potreba da se čovjek osjeća sigurnim u svome gradu.
Posebno brine odsustvo adekvatne društvene reakcije nadležnih vlasti i državnih organa. Općinske i kantonalne strukture kriju se jedna iza druge.
Krajnje je vrijeme da se  konačno problemu sigurnosti pristupi na sistematski način – dakle, da se definira strategija za ovu oblast u čiju realizaciju bi bili uključeni eksperti i nadležni organi te nevladine organizacije.
Vladajuće političke partije nisu svjesne da ne rješavajući ovaj problem ne mogu još jednom olako pobijediti na izborima. Jer ovo pitanje nije tek političko, nego je pitanje ugroženih života svih građanki i građana Tuzle, kao i budućnosti naše djece.”

Udruženje građana “Front”

“Udruženje građana “Front”  uputilo je  zahtjev za hitno održavanje vanredne sjednice Općinskog vijeća Tuzla.Predsjednik ovog udruženja Danijel Senkić navodi da su se na ovaj korak odlučili zbog narušene sigurnosne situacije na području općine Tuzla, koju karakterišu sve češći oružani obračuni kriminalnih grupa i pojedinaca.“Tuzla je nakon rata, a naročito posljednjih mjeseci postala grad opasnog življenja, jer obični građani moraju da biraju između dobrovoljnog kućnog pritvora i izlaska na ulicu gdje postaju žrtve i taoci raznih naoružanih siledžija”, naveo je Senkić.Dodao je da načelnik i vijećnici OV Tuzla imaju obavezu da hitno pokrenu aktivnosti “koje će građane osloboditi straha i učestalih prijetnji od novog nasilja i kriminala” upozoravalo je UG Front.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x