Tihić: Politika SDA je politika dogovora, kompromisa i racionalnih rješenja

4 649

Stranka demokratske akcije BiH sinoć je, u prepunoj Sali BKC-a Tuzla, u prisustvu predsjednika Stranke Sulejmana Tihića, obilježila devetnaest godina postojanja i rada asocijacije mladih SDA. Tom prilikom uručene su iskaznice za 50 novih mladih članova, koji su odlučili svoje povjerenje ukazati ovoj stranci.

U okviru Tribine pod nazivom «Djelovanje Stranke demokratske akcije u aktuelnim političkim okolnostima»mladim, ali i ostalim članovima i simpatizerima Stranke obratio se Sulejman Tihić, koji je trenutnu situaciju u BiH ocjenio kao veoma složenu.

«Već duže vrijeme od rušenja „Aprilskog paketa“ nije postignut ni jedan značajan pomak. «Prudski proces» je bio osporavan, ali je doveo do rješenja pravnog statusa Brčko Distrikta. «Prudski proces» nije uspio zbog učesnika procesa i manjkavost je što nisu prisustvovali stranci», kazao je Tihić dodajući da je iz sličnih razloga propao i «Butmirski paket», koji bi, da je usvojen, BiH obezbjedio bezvizni režim, ulazak u NATO pakt i aplikaciju za članstvo u EU.
Po njegovim riječima, glavni uzrok brojnih neuspjeha je nedostatak spremnosti domaćih političkih subjekata za dijalog i dogovor, nedostatak hrabrosti da se prave kompromisi u interesu države BiH i njenih građana. Navodeći subjektivne razloge kao što su neutemeljene politike i nekompetentni ljudi na odgovornim pozicijama, te objektivne razloge lošeg stanja u BiH kao što jer preglomazan i nefunkcionalan Djetonski ustav predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić dodao je da sami moramo graditi budućnost BiH kao države ravnopravnih naroda.

Tihić je poručio da će politika SDA i u 2010. biti politika, dogovora, kompromisa i racionalnih rješenja, naglašavajući da su napredci spori, ali da će neka pitanja, kao što je pitanje bezviznog režima sigurno biti riješena.

«Veliko je priznanje Stranci demokratske akcije što mladi u njoj prepoznaju najbolju šansu da se bore za Bosnu i Hercegovinu kao modernu evropsku državu aktivno se uključujući na rješavanju problema kako mladih tako i svih ostalih građana. Sa jakom SDA jaka je i BiH», rečeno je na javnoj tribini.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
mirza

j**** i kompromis narod bez polsa samo lazete mladi bjeze iz zemlje sta serete dzab stidte se i sramite ja bi glasao i za SDS samo da imamo svi posao i da imamo bolje sutra svojim a ne vako debili jedni ne vaspitani j*** vas SDA I svaka nacionalisticks stranka ..

Dado

Pisam njega a i njegovu stranku demokratije , shto se dodiku uvlace u guzicu , shto kad dodik shta kaze oni ko malo dijete mamu zovu EU , i shto njegov narod u drzavi nema skoro shta da jede …

eee

Kazu oni: “Sa jakom SDA, jaka je i BiH”
Vidim samo jake rijeci i nista vise u njihovom programu. Hvala im sto su nam omotali drzavu autoputom, sto nam tvornice rade punom parom, narod uziva u visokim placama, razvijamo se kao Kina, ljudska prava nam zasticena, razmisljamo sta cemo sa svim tim viskovima u budzetu……… cekajte ljudi, ne budite me jos, lijepo mi je jer: “Sa jakom SDA, jaka je i BiH.”

trnokop

pokusaj kupovanja glasova pred izbore i prodavanje magle narodu kao mi smo za kompromis ali nisu oni . . .nadam se da su se svi narodi u bih zasitil ovih nacional-sovinistickih sranja i da je krajnje vrijeme da ih odjebemo . . .al et vidi kazu prepuna sala bila i jos podmladak uveli pa de ga znaj sad

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x