Sve više oboljelih od nove gripe u TK-u

0 605

h1n1gripaPrema informacijama iz Tima za praćenje situacije oko nove gripe za područje Tuzlanskog kantona, u Klinici za infektivne bolesti UKC-a Tuzla trenutno se od nove gripe liječi 20 pacijenta od kojih je jedno dijete, s težom kliničkom slikom i tri trudnice.

Ostali slučajevi su, kako se navodi, sa srednje teškom kliničkom slikom. Do sada je na području Tuzlanskog kantona registrirano 396 slučajeva s akutnim respiratornim bolestima, što ne znači da su svi oboljeli od virusa H1N1.

“Od ovog broja do sada je potvrđeno 47 oboljelih, a očekuju se i rezultati analiza poslanih na laboratorijsku potvrdu u Klinički centar Sarajevo. U svakom slučaju broj oboljelih je u porastu, ali nije mimo očekivanog. Zbog toga nema razloga za paniku, ali za oprez ima”, kazala je Nermina Mehinović, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.
Pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje gužvi, konzumiranje vitamina, voća, povrća, toplih napitaka, sve je to preventiva u slučaju nove ali i sezonske gripe. Svi oni koji imaju određene simptome a to je, prije svega povišena temperatura i otežano disanje ne bi trebali ići na posao, nego se zadržati kod kuće. U slučaju većih komlikacija tek onda je potrebno posjetiti ljekara da se ne bi stvarale bespotrebne gužve.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x