Svaka majka jednako žali, podrška dolasku delegacije iz RS-a 15-tog maja

4 608

Sve je spremno za obilježavanje 15.maja, jednog od najznačajnih datuma u novijoj historiji Tuzle. Toga dana Tuzla je odbranjena od napada vojske JNA. Svoj dolazak na Brčanku Maltu najavili su predstavnici vladinog i nevladinog sektora BiH , te članovi Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova iz Republike Srpske.

15.maj Tuzlaci obilježavaju kao dan kada je odbranjen njihov grad.Tog dana branilo se pravo na život i slobodu. Stradanje pripadnika Jugoslovenske narodne armije na Brčankoj Malti 15.maja 1992. godine, Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Republike Srpske, uvrstio je kao jedan od najznačajnih datuma u historiji, zbog čega je najavljen njihov dolazak.„ Grupa preživjelih stradalnika, članovi porodica poginulih kao i članovi Odbora i ostalih nevladinih organizacija, koje baštine otadžbinske ratove bit će sa nama. Otprilike 100 ljudi smo planirali da dođe tog 15. maja u Tuzlu i dostojanstveno obilježi taj dan, odnosno stradanje pripadnika JNA u tuzlanskoj koloni. Doći ćemo sa bijelom ružom, sa jednom upaljenom svijećom na jedan kraći vjerski pomen koji će se održati na određenoj lokaciji koju smo dogovorili sa MUP-a TK.“, istakla je Branka Šljivar, predsjednica Pododbora za obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Tuzlanskoj koloni. Dolazak delegacije podržavaju građani Tuzle te prvi čovjek ovoga grada načelnik Jasmin Imamović.„ Svaka majka jednako žali i mi razumijemo potrebu svake porodice koja žali svog izgubljenog člana. Razumijemo i potrebu porodice da se utvrdi ko je kriv za smrt njihovih bližnjih.“, istakao je Imamović.

Do sada je obavljeno nekoliko sastanaka sa pripadnicima MUP-a TK i Vlade RS-a kao i članovima Odbora, gdje su dogovoreni detelji, a sve s ciljem da obilježavanje ovoga dana protekne u najboljem redu. “ Za sada mi činimo sve da taj dio aktivnosti protekne u najboljem redu i sigurno da će policija shodno ovom skupu i shodno svim ovim događanjima učiniti sve da prije svega obezbijedi sigurnost svih onih koji će boraviti na ovom prostoru 15.maja”, dodao je Miralem Malkić, portparol Ureda komesera MUP-a TK.

Obilježevanje 15.maja bit će obavljeno u isto vrijeme u Federaciji i Republici Srpskoj te će određene satnice u jednom dijelu sigurno biti pomjerene, ali to za sada ostaje u okviru MUP-a TK, prije svega sa aspekta sigurnosti.Ono što je neosprono jeste činjenica da su Tuzlaci tog dana stali u odbranu svog grada i cijele Bosne i Hercegovine te time još jednom pokazali svoju opredjeljenost za cjelovitu, nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Iraq

slazem se da svakoj majci treba da bude dopusteno da obidje mjesto gdje su joj stradala djeca,ili muz ili neki rodjak ali isto tako te majke treba jednom javno da kazu zbog cije fasisticke ideologije su njihova djeca ubijala ,silovala i palila po Bosni.Trebaju traziti istinu a ne vjecito ziviti u zabludi Milorada Dodika i fasista kao sto je on..Ko je to njihovu djecu posjedo na kamione pune exploziva i ko je to naredio njihovoj djeci da na izlasku iz Tuzle pucaju po civilima i gradu.

.....

“Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova iz Republike Srpske.”

Dali vam je jasno sta znaci prihvatanje delegacije sa ovakvim imenom?

Lideri nekih stranaka u dokazivanju nečega što zovu multietničnost
dokazuju

da su beskičmenjaci.

opel

Da svaka majka treba zalit svoje dijete.A 1992.god ja sam zajedno sa svojima moro pobjeći iz Zvornika isto tako gledajuci kolone JNA sa vozilima i vojskom koji dolaze iz Bijeljine i okupiraju Zvornik.Pa pobise preko 2000civila.Sta bi bilo da je i Tuzlanska kolona tako prosla tog dana?

incognito

Sjecam se kad sam ovo gledo bilo je davno al nesto mi ne i de u glavu kakva su oni nama prijetnja bili dok su senlucili iz kamiona? Mislim da smo jedva cekali da pripucaju da ih poderemo. Al mozda je to meni sam tako izgledalo bilo je davno. Uglavnom to je ba nista sta su oni nama radili…. Mislim da je u redu da doju porodice nek obidju gdje su im djeca izginula bez obzira ko je tu pozitivac ko negativac al ove organizacije za nejgoivanje ratova da dolaze organizovano to je cita provokacija mole boga da izbije incident pa da nas oblate eno vidi kakvi su. Jebo nas ko nas sastavi sve zajedno ovde….

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x