Susret Premijera Mujića i predstavnika misije OSCE-a u Tuzli

0 493

Premijer Tuzlanskg kantona Enes Mujić danas se susreo sa višim predstavnikom šefa Misije OSCE-a u Tuzli gospodinom Peterom Bas-Backerom, koji je nedavno preuzeo ovu dužnost.
Razgovarano je o aktuelnim dešavanjima na području Tuzlanskog kantona odnosno Bosne i Hercegovine, a posebno pitanjima koja se tiču prava nacionalnih manjina i zaštite svjedoka u procesima protiv optuženih za ratne zločine.

Gospodin Bas-Backer je u svom uvodnom obraćanju uputio izraze saosjećanja sa građanima Tuzlanskog kantona koji su pretrpili ogromne štete usljed vremenskih neprilika.
Premijer Mujić se zahvalio na podršci i razumijevanju te uputio riječi dobrodošlice novom predstavniku Misije OSCE-a u Tuzli i želje za uspješan rad na ovoj funkciji.

Premijer Mujić je izrazio zadovoljstvo što je Tuzlanski kanton Zakonom regulisao pitanja prava nacionalnih manjina i da je u skladu sa ovim Zakonom nedavno formirano i Vijeće nacionalnih manjina.
“Tuzlanski kanton ima izuzetno dobre rezultate u oblasti obrazovanja kada su u pitanju nacionalne manjine. Prepoznati smo kao područje na kojem su načinjeni najznačajniji iskoraci u BiH kada je u pitanju obrazovanje Roma. Očekujemo da će i rad Vijeća za nacionalne manjine dati svoj puni doprinos u ostvarivanju prava manjina, a Vlada Tuzlanskog kantona će im pružiti maksimalnu podršku u njihovom radu”, istakao je Premijer Mujić.

Gospodin Bas-Backer se zanimao na koji način je postignut tako dobar obuhvat romske djece osnovnim, pa i višim nivoima obrazovanja, istakavši da je taj problem izražen čak i u zemlji iz koje on dolazi, Holandiji.

Premijer Mujić je naglasio da je to rezultat aktivnosti zasnovanih na dijalogu koji Vlada i resorno kantonalno Ministarstvo imaju sa nevladinim romskim organizacijama ali da je u cijelom ovom procesu izuzetno značajnu ulogu imao upravo OSCE.

Kada je u pitanju zaštita svjedoka u procesima koji se vode protiv optuženih za ratne zločine, konstatovano je da postoji loša koordinacija svih nivoa vlasti što rezultira neispunjavanjem zakonskih obaveza prema svjedocima. Izražena je spremnost da se poduzmu zajednički napori u cilju prevazilaženja ovih slabosti.

Na kraju susreta premijer Mujić i gospodin Bas-Backer su izrazili očekivanje da će izuzetno dobra saradnja koju su u proteklim godinama imali Vlada Tuzlanskog kantona i OSCE-a biti nastavljena.

Odjeljenje za informisanje Vlade TK

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x