Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor Veselinu Vlahoviću Batku

3 608

Sudija državnoga suda Staniša Gluhajić odredio je jednomjesečni pritvor Veselinu Vlahoviću Batku koji je sinoć izručen iz Španije. Vlahović je 26. augusta izručen pravosuđu BiH iz Španije, gdje je uhapšen u martu ove godine zbog počinjenja više krivičnih djela.

Državno tužilaštvo Vlahovića sumnjiči za sudjelovanje u zločinima nad Bošnjacima i Hrvatima počinjenim od 1992. do 1995. godine. Na teret mu se stavlja da je lično počinio ubistva hladnim i vatrenim oružjem, zlostavljanja, pljačkanja, nanošenje teških tjelesnih ozljeda i duševnih povreda, silovanja, kao i prisilna odvođenja mnogih civila iz njihovih stanova u naseljima Grbavica i Vraca, kojima se od tada gubi svaki trag.Tužilaštvo BiH je 2008. godine, kada je otvorilo istragu protiv Vlahovića, zatražilo određivanje pritvora, što je Sud BiH prihvatio, ali pošto je bio nedostpan organima gonjenja naše zemlje, na ovom ročištu je prijedlog ponovljen.

Od 2008. godine je došlo do proširenja istrage za Vlahovića. Osumnjičen je za desetine ubistava, silovanja, pljačkanja, odvođenje ljudi u nestanak, kazao je tužilac Dubravko Čampara, obrazlažući razloge za pritvor. Osim osnovane sumnje da je počinio ratni zločin, Tužilaštvo BiH zatražio je da se Vlahoviću odredi pritvor zbog toga što nije državljanin BiH, nema prebivalište, niti boravište u ovoj zemlji, zbog mogućnosti narušavanja javnog reda i mira te utjecaja na svjedoke.

Veliki broj svjedoka, njih gotovo 95%, direktne su žrtve Veselina Vlahovića. U izjavama ga opisuju kao gospodara života i smrti. Većina tih žrtava se vratila na prijeratna mjesta prebivališta gdje je Vlahović bio tokom rata. Puštanjem na slobodu bi ih mogao pronaći i utjecati na njih, kazao je Čampara.

Tužilac je istaknuo da je oko 90% do sada saslušanih svjedoka zatražilo da budu zaštićeni svjedoci. Uz to, tužilac ističe da osim Vlahovića postoji još saizvršilaca djela, na koje on ima motiv da utječe. Saizvršioci djela, po riječima tužioca, nisu još identifikovani, ali rade u policijskim i vojnim strukturama u neposrednoj blizini izvršenja zločina. Vlahović se sumnjiči za najteže oblike ratnog zločina koji su izvršeni na svirep način. Uz svu medijsku pompu koja je popratila njegovo izručenje iz Španije, smatramo da bi puštanjem na slobodu bio ugrožen javni red i mir, posebno naselja Grbavice i Vraca, kazao je Čampara. Osumnjičeni Vlahović je kazao da se slaže s Tužilaštvom BiH da se provede istraga i sazna istina.

Istina će pokazati šta se desilo i pobijedit će pravda, kazao je Vlahović, istaknuvši da želi da se brani šutnjom. Jovan Debelica, branilac osumnjičenog, kazao je da nema primjedbi na posebne pritvorske razloge koje je istaklo Tužilaštvo BiH, ali da će tokom narednih ročišta razmotriti dokaze o počinjenom zločinu i onda će moći detaljnije obrazlagati.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
afganistan

to odmah treba na elektricnu stolicu… njemu netreba sudit…

lukavac_bih

Jednomjesechni pritvor? Pa ovo je vishe nego smijeshno. Njega treba poslati na dozhivotnu robiju.

farmer

svako je nevin dok se ne dokaze suprotno…nazalost i ovakvi kao on…ali dokazat ce se,ne sumnjam…

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x