Strogi uslovi Ganićevog boravka na privremenoj slobodi

0 487

Bivši član ratnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić će na temelju današnje odluke Višeg suda u Londonu biti pušten na privremenu slobodu uz jamčevinu pod vrlo strogim uslovima, javili su zapadni mediji.Britanska medijska kuća BBC navodi da ti slovi uključuju “policijski sat tokom noći”, boravak na nepoznatoj lokaciji u Londonu i obavezu redovnog javljanja u policijsku stanicu.Britanski sud je saslušao argumente Ganićevih advokata, koji su priložili kauciju od 300.000 funti (450.000 dolara), a prema obavijesti branitelja, novac je dala “nepoznata, vrlo dobro situirana gospođa”, navodi BBC.

Agencija Associated Press prenijela je da je predsjedavajući sudija u četvrtak rekao kako je pravedno da se Ganiću odobri kaucija “pod strogim uslovima” i da su Ganićevi advokati iznijeli “solidan argument kako bi pokazali da je zahtjev za njegovo izručenje Srbiji u osnovi motivisan političkim činiocima”.Srbija je na današnjem ročištu trebalo da priloži nove činjenice o navodnoj Ganićevoj umiješanosti u ratne zločine, u odnosu na one koje je razmotrilo Haški trubunal 2003. godine, kada je zaključio da nema dovoljno dokaza protiv bivšeg dužnosnika BiH, navodi BBC.Ganić će iz zatvora Wandsworth u Londonu vjerojatno biti pušten kasnije tokom dana, prenosi agencija.
BBC navodi da će Ganić na slobodi, na teritoriju Velike Britanije, biti do odluke britanskog suda o zahtjevu Srbije da joj Ganić bude izručen na temelju optužbi za ratne zločine, što se očekuje krajem marta, dok AP javlja da će se Ganić pred sudom ponovno naći 13. aprila.

Srbija je Velikoj Britaniji uputila dokumentaciju na temelju koje traži da Ganić bude izručen Višem sudu u Beogradu, koji protiv njega vodi kazneni postupak.
Bivši član ratnog predsjedništva BiH uhapšen je 1. marta na londonskom aerodromu Heathrow po zahtjevu Srbije zbog navodno počinjenih ratnih zločina 1992. u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu nad tadašnjim pripadnicima JNA.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x