Sto godina od rođenja velikog Meše Selimovića

1 587

Prije stotinu godina, na današnji dan, u Tuzli je rođen veliki bh. pisac Mehmed Meša Selimović.

Poslije prve knjige, zbirke pripovjedaka “Prva četa” (1950), sa temom iz NOB-a, objavljuje roman “Tišine” (1961). Slijede knjige, zbirka pripovjedaka “Tuđa zemlja” (1962) i kratki poetski roman “Magla i mjesečina” (1965).”Derviš i smrt” (1966) kritika je odmah oduševljeno pozdravila kao izuzetno djelo. To je roman koji na simboličan način govori o borbi pojedinca protiv dogme i ne-slobode. Ovaj roman je u svim anketama književnih kritičara svrstan u sam vrh književnosti bivše Jugoslavije.

Roman “Tvrđava” (1970) vraća nas u još dublju prošlost, u 17. vijek. “Tvrđava” je tu i stvarnost i simbol, a kao simbol ona je “svaki čovjek” svaka zajednica, svaka ideologija zatvorena u samu sebe. Izlazak iz tvrđave istovremeno je ulazak u život, u haotičnu stvarnost svijeta, početak individualnog razvoja, otvaranje mogućnosti susreta sa drugima i upoznavanja istinskih ljudskih vrijednosti.

Nakon romana “Ostrvo” (1974) koji obrađuje teme iz savremenog života, slijede: “Djevojka crvene kose”, “Pisci, mišljenja i razgovori”, “Za i protiv Vuka”, “Krug” i “Sjećanja” (1976). Ovo posljednje djelo je autobiografsko. U njemu Meša Selimović opisuje mnoge važne događaje i ličnosti koje su na njegov život uticale i ostavile neizbrisiv trag.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
gradjanin treceg reda

Da…a nasa drzava izbacuje apoene novchanica sa slikom Meshe Selimovica shto daje stimulansa susjednoj Srbiji josh vishe da ga svojata kao “SVOG ” pisca …..Nista nismo u stanju da sacuvamo i spasimo 🙁 

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x