Štete od prirodnih nepogoda mogle bi iznositi 10 miliona maraka

0 378

Štete izazvane prirodnom nepogodom na području općine Tuzla, prema trenutnoj evidenciji Općinske komisije za procjenu šteta na obiđenom terenu, prelazi iznos od tri milijuna maraka, a procjenjuje se da bi ukupna šteta mogla iznositi i do 10 milijuna.

Za provođenje hitnih sanacionih mjera zaštite i spašavanja Općina Tuzla izdvojila je 260.000 maraka, Tuzlanski kanton 23.400, a Kantonalni štab civilne zaštite 20.000 KM.

Prema izvještaju prezentiranom na današnjoj sjednici Kolegija općinskog načelnika Tuzla, do sada je prijavljeno 258 klizišta, ekipe su obišle 180, a hitne intervencije urađene su na 18 lokacija. Ukupno stotinu osoba je evakuirano.

Kao hitni prioriteti navedeni su pravoslavno groblje u Požarnici, gdje je u toku ekshumacija, katoličko groblje na Boriću, gdje se izvode radovi na hitnoj sanaciji, i oštećene putne komunikacije.

Na sjednici Kolegija načelnik Jasmin Imamović naložio je da se ubrza rad na procjeni šteta, kako bi se mogao uputiti konkretan zahtjev za pomoć Federalnoj upravi civilne zaštite za saniranje šteta.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x