Šteta od prirodnih nepogoda na području opštine Lukavac iznosi 4.154.933,91 KM

0 550

Općinska komisija za procjenu šteta na području opštine Lukavac, izvršila je procjenu od posljednjuh bujičnih poplava koje su zadesile općinu Lukavac 18.i 19.07.2010. godine, u ukupnom iznosu od 310.000 KM.

Komisija je u Izvještaju o procijenjenoj šteti za ova dva dana prezentovala, osim osnovnih karakteristika bujičnih poplava i procjene i rekapitulaciju šteta i mjere za otklanjanje njihovih posljedica. Posljednjim poplavama zahvaćen je južni dio lukavačke općine, a najvećim dijelom mjesne zajednice Donje i Gornje Poljice, Jaruške, Orahovica, kao i dijelovi mjesnih zajednica Turija, Babice, Donja i Gornja Brijesnicu.

U vodotocima Turije, Orahovičke rijeke, Mednice i Ugra, visina bujičnog vala iznosila je 1,5-2 m iznad redovnog nivoa vode, što je prouzrokovalo znatne materijalne štete na stambenim objektima, putevima i poljoprivrednom zemljištu. Klizišta, odroni i erozije ugrozili su puteve i putne pojaseve, ali i stambene i pomoćne objekte, kao i poljoprivredno zemljište u ranije pomenutim mjesnim zajednicama. Poplavljeno je oko 2 ha poljoprivrednog zemljišta sa poljoprivrednim kulturama u MZ Gornje Poljice i Orahovica i u dijelovima MZ Donje Poljice, Jaruške i Turija Tako je ukupan iznos pričinjenih šteta procijenjen na 4.154.933,91 KM, što uključuje i procjenu šteta od prirodne nepogode, poplava i klizišta za period od 02.06.2010. godine do 05.07.2010. godine, što je prezentirano i u Izvještaju usvojenim od OV Lukavac na posljednjoj sjednici, održanoj krajem jula mjeseca.

Komisija je u Izvještaju istakla da je zbog ugroženosti stambenih i infrastrukturnih objekata prioritetno potrebno sanirati klizišta, odrone i erozije, a uz obezbjeđivanje većih finansijskih sredstava, prvenstveno od viših nivoa vlasti i sve ugrožene lokalitete.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x