Šteta od poplava i klizišta 16 miliona KM

0 489

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju kantonalne uprave civilne zaštite o aktivnostima koje su poduzimane u periodu od 2. juna do 15. juna 2010. godine, kada je prvi put bilo proglašeno stanje prirodne nesreće od poplava i klizanja tla na području Tuzlanskog kantona.

U tom periodu obilna kiša prouzrokovala je rast svih vodotoka, hidroakumulacije, te poplavu i pojavu velikog broja novih i reaktivaciju starih klizišta i odrona na putevima.

Poplavljeno je više od 1 000 hektara poljoprivrednog zemljišta, više stotina stambenih i pomoćnih objekata, desetine gospodarskih objekata, i druge infrastrukture. Zbog takve situacije uz proglašenje stanja prirodne nesreće u Kantonu iste odluke donijelo je i 10 općina.

Kantonalni štab civilne zaštite u tom je periodu održao 9 vanrednih sjednica i u rukovođenju akcijama zaštite i spašavanja na području Kantona donio niz odluka, naredbi, zaključaka i preporuka. Preliminarne procjene govore o šteti od više od 16 miliona KM.

Na prijedlog Kantonalne komisije za procjenu šteta Kantonalni štab civilne zaštite je iz sredstava posebne naknade, općinama na kojima je proglašeno stanje prirodne nesreće doijelio jednokratne novčane pomoći za htine intervencije u ukupnom iznosu od 127 000 KM.

Na osnovu zahtjeva kantonalne Vlade i načelnika općine Gradačac direktor Federalne uprave civilne zaštite pogođenim područjima dodijelio je pomoć u ukupnom iznosu od 90 000 KM.
Dodatna pomoć očekuje se nakon završetka procjene šteta i pripreme zbirnih izvještaja o štetama. U Informaciji je naglašeno da su u toku rukovođenja akcijama spašavanja uočene i slabosti u koordinaciji i funkcionisanju operativnih centara civilne zaštite i korištenju snaga civilne zaštite, zbog čega je neophodno napraviti detaljnu analizu i unaprijediti to stanje.

Također je naglašeno da je najveći dio pričinjene štete nastao zbog neodgovornosti građana i zajednice prema prirodi, odnosno izgradnjom objekata u plavnom području vodotoka, na nestabilnom zemljištu sklonom klizanju, izgradnjom vještačkih prepreka odvodu oborinskih voda, nekvalitetnom regulacijom lokalnih rječica i potoka, nerješavanje odvoda oborinskih voda sa lokalnih puteva i nestabilnog zemljišta, što također zahtijeva ozbiljne analize i poduzimanje potrebnih mjera.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x