SRAMOTA: GIKIL domaćim radnicima ne daje plaće, a stranim radnicima plaća i naknadu za odjeću

3 492

Štrajk radnika GIKIL-a iz Lukavca nastavljen je i danas. Iako postrojenja rade, izvoz koksa iz fabrike i dalje je blokiran i, kako nam je kazao predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL-a Nezir Kovačević, blokada će trajati do ispunjenja zahtjeva radnika, odnosno do isplate dvije zarađene plaće. Kovačević navodi da je nezadovoljstvo radnika kulminiralo nakon saznanja o visini primanja osmorice članova uprave fabrike, koja mjesečno iznose preko 120.000 KM, kao i o vanrednim isplatama raznih premija stranim uposlenicima, odnosno „indijskim stručnjacima“, predstavnicima Global Stil Holding Ltd (GSHL).

Došli smo u posjed jednog od aneksa ugovora između GIKIL-a i GSHL-a o visini isplata naknada za godišnje odmore tih stručnjaka i članova njihovih porodica. Tako GIKIL, dok od nas otimaju zarađene plaće i malo ko odlazi na godišnji odmor, a o regresu da i ne govorimo, „stručnjacima“ obezbjeđuje plaćeni odmor od 30 dana i snosi troškove putovanja njih i njihovih porodica – kaže Kovačević.
Po tom ugovoru, dodaje on, GIKIL mora obezbijediti i troškove liječenja članova njihovih porodica dok su u BiH, kao i troškove školovanja njihove djece, koji podrazumijevaju sve, od kupovine knjiga, odjeće, prevoza u školu…
Poseban revolt izazvala je klauzula koja definira da će „indijskim stručnjacima“ lukavačka fabrika snositi troškove „koji se tiču premještaja ličnih stvari ili promjenu mjesta stanovanja iz jednog mjesta u drugo unutar Indije“ bez obzira što im je sve plaćeno dok borave u BiH. Također, GIKIL mora svakom „stručnjaku“ koji dolazi u BiH nadoknaditi iznos od 500 KM za kupovinu zimske odjeće.

(SodaLIVE.ba/Avaz)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
PaRaZiT

Sramota, stvarno sramota…

HEY

Sta je je..u vas braca Indijci.
Njima ne treba vjerovati, i ovo sve sto se dogada, tj. pomoc drzave fabrici se radi mozda da bi oni od drzave izvukli koju marku (tj nekih 1000000KM)

Cinicila

Kakvi ba strucnjaci???Indijci pa jos i strucnjaci?Hehehehe
Pa oni neznaju dalje od usta do nosa.Nemogu se nacuditi tome da Indija ima strucnjaka.A gdje su nasi strucnjaci ,kako je do sada Kosara radila???

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x