Slovenija danas uvodi vanredno stanje: Zdravlje i ekonomija ispred zabave

0 865

Premijer Slovenije Janez Janša u nedjelju je u videoporuci obznanio da će od ponedjeljka za Sloveniju biti proglašeno vanredno stanje.Proglašeno stanje epidemije će biti na snazi idućih 30 dana, a glasnogovornik slovenske vlade Jeko Kacin poručio je da se slovenska vlada odlučila za proglašenje opće epidemije kako bi imala zakonsku osnovu za proglašenje dodatnih mjera, piše 24ur.

anša je pozvao građane da odgovornim ponašanjem pokažu zajedništvo i solidarnost tokom “hladnog vala” pandemije, garantujući im da će unatoč teškoćama zdravstveni i drugi sistemi efikasno djelovati.

“Pred nama nije ponor u koji ćemo pasti, nego je ovo zajednički izazov iz kojeg ćemo izaći kao pobjednici”, kazao je Janša.

Naglasio je da subvencije koje je odobrila njegova vlada tokom koronakrize te sredstva iz evropskih fondova, investicije i debirokratizacija koju planira njegova vlada stvaraju pretpostavke za veliki razvojni iskorak u iduće tri godine, uz uvjet da svi pokažu odgovornost i solidarnost i da se održi sadašnja politička stabilnost.

Janša je kazao da je na nivou Evropske unije za ovu sedmicu konsenzualno utvrđeno da u zimskom periodu pandemije hijerarhijski prioritet treba dobiti spašavanje života i zdravlja te ekonomija, dok “zabava i neke lične slobode” u vrijeme mjera i restrikcija koje su potrebne trebaju neko vrijeme pričekati.

U Sloveniji je posljednjih dana došlo do strelovitog rastra broja novozaraženih, tako je prije dva dana zabilježeno rekordnih 897 slučajeva.

5 1 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x