Učenici osnovnih škola u Fabrici cementa Lukavac

0 634

Prvi sunčani dani u Fabrici cementa Lukavac ponovno su bili rezervisani za najmlađe.

Kao i u zadnje dvije godine, i ovaj put su školarci Lukavca, ali i djeca sa područja Brčko Distrikta bili gosti fabrike.

Ukupno 160 školaraca četvrtih i petih razreda Osnovne škole „Lukavac mjesto“ i „Sedme osnovne škole“ iz Gornjeg Rahića imali su priliku da, opremljeni šljemovima poput pravih radnika iz neposredne blizine pogledaju u samo srce fabrike. Stručno osoblje fabrike djecu je provelo kroz cijeli proces proizvodnje cementa. Zainteresovano su pratili svaku fazu proizvodnje cementa, od dopreme i meljave sirovina, preko procesa pečenja poluproizvoda klinkera u novoj rotacionoj peći, sve do meljave klinkera u finalni proizvod cement i njegovo pakovanje u vreće. Učenici su posebno bili impresionirani novim proizvodnim postrojenjima, koja su FCL svrstala u jednu od najmodernijih fabrika ove vrste u Evropi.

Nakon interesantnog, ali ipak napornog obilaska cijelog fabričkog kruga, osnovci

su uz osvježenje brojnim pitanjima upotpunili utisak sa ovog neobičnog izleta. Ovi budući inženjeri, ekonomisti, hemičari, električari, koji će svoj radni vijek započeti možda upravo u ovoj fabrici, imali su priliku da Fabriku cementa Lukavac upoznaju onakvom kakva ona jeste: fabrika čistog i uređenog fabričkog kruga sa modernim postrojenjima i filterima, čiji uposlenici

ne vode računa samo o proizvodnji cementa, nego aktivno učestvuju u očuvanju prirodnog okoliša.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x