Situacija se pogoršava

11 488

Od jutros u 7 do 13 sati došlo je do daljnjeg pogoršavanja situacije na području Tuzlanskog kantona. Vodostaj na HA Modrac u 13:20 sati je iznosio 201,12 m.n.m., (112 cm voda preliva preko brane). Ukupno isticanje na HA Modrac je 238,4 m3/s.

Zbog obilnih padavina došlo je do izlijevanja iz korita rijeka: Jale, Spreče, Turije i svih drugih potoka i rječica.

Izvršena je evakuacija jedne četvoročlane porodice u MZ Bokavići, te spašavanje pet grla krupne stoke, angažovanjem vatrogasaca i građana.
Voda je ušla u stambene objekte u MZ: Dobošnica Donja, Bokavići, Bistarac, Modrac i drugim MZ.

Najveće štete su na poljoprivrednim površinama, koja je praktično kompletna pod vodom. Ugrožena su i mnoga preduzeća, firme su poduzele sve u skladu sa svojim planovima i raspoloživim kapacitetima da zaštite svoju imovinu.
Došlo je do prekida odvoza smeća sa područja općine Lukavac zbog plavljenja puta prema deponiji “Poročari” u Huskićima.

Takođe su aktivirana i brojna klizišta.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
11 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Sta ima

Auuu
panika 😛

lejla

2001 ili 2003 godina preko braneje islo 2m i nekoliko cm i hvala bogu nije pukla a vjerujem da nece ni sad. Sreca da je gradjena u Titino vrijeme a ne sad kada bi se vjerujem fuserilo kao i u mnogim drugim stvarima sto se fuseri.

lejla

iako je kisa prestala da pada vjerujem da ce nivo vode da raste i slijedeca 24h. 🙁

Lajlahehillah xD

Ma, tipicno za ovu mocvaru – Lukavac :\

sarajevska

za lejlu 21.aprila 2001god.mislim da se panika digla zbog radova koji se izvode na brani,a nisu završeni

Jasenko

Brana je sigurna i bez brige! Samo nedo Bog zemljotresa… voda njoj nista ne moze. Kao sto rece Lejla, sva sreća pa je građena u Titino vrijeme 🙂 Već bi se ona srušila da ju je gradio cpm, arkada, tehnograd i sl. 😀

Dominacija

Prije nekoliko godina (2001-2003), durgog dana obilnog padanja kise, protok vode na brani je bio 250 m3/s, dan posle toga( ulijevanja svih voda u jezero) protok je bio nevjoravatnih 500m3/s. Tada je sve poplavljeno bilo, ali je brana izdrzala. U slucaju da dodje do pucanja brane, voda bi se odbila od brdo i nastala bi dva vala. Jedan bi krenuo prema sickom, a drugi prema gracanici….Gracanica bi bila pometena kao i sva okolna sela. Lukavac bi poplavljen bio. Stvar pogorsava cinjenica da se brana nalazi na nadmorskoj visini od 182m ( vise od Lukavca), te na to dodajte visinu brane sa koje bi voda isticala u slucaju pucanja ( 12m).

Da bi se sprijecila ova katatrofa, brda oko brane su minirana. Tako da u slucaju pucanja, to ce se dignut u zrak da bi se sprijecilo stvaranje razornog vala. Nakon ovog, vlast treba da dodatno osigura branu, kao i rijecna korita. Bit ce jos mnogo ovakvih situacija i samo je pitanje vremena kad ce se desit katastrofa.

DarkShark

Da nam je te malo vode u Afganistanu,da se moze preusmjeriti s brane u Bagram.Bilo bi dosta bolje !!! Da ove malo filipince i indijce okupamo !!!! Hahahaa

Rado Jovancic

Brana moze izdrzati i vise od ovoga,,,Nista se ne sikirajte ljudi…bez panike…Brana nece da pukne 100% radiio sam na njoj 8 godina i znam svaki dio….Htjeli su stranci da urade novu branu ali kada su vidjeli uradjeni kvalitet i njenu izdrzljivost odustali su…zato no sikiriki

Armin¸

biće bolje biće bolje hej hej i sunce nam je zasijalo

horror

Nadam se da je tako kao sto Rado kaze….

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x