Sindikat BiH podsjeća političare da se bliže izbori

0 459

Protesti koje je organizirao Savez samostalnih sindikata BiH povodom 1. maja i nezavidne situacije u kojoj se nalazi radnička klasa u BiH okupili su juče ispred Doma sindikata u Sarajevu oko 150 učesnika. Domaćin protesta je bio Kantonalni odbor Sindikata u ime kojeg se obratio Franjo Rajner, koji je ovom prilikom pozvao radnike da pristupe sindikatima. Kako je istakao, neki poslodavci svojim radnicima ne dopuštaju sindikalno organiziranje pa je pozvao radnike da se pojedinačno pridruže sindikatima.

Predstavnica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti istakla je da 1. maj za ovu populaciju nije praznik. Trgovci su na svojim radnim mjestima, a u većini slučajeva rade po ugovoru na određeno vrijeme kako bi ih poslodavci mogli ucjenjivati jer je puno onih koji čekaju na radna mjesta. Potpredsednik SSS-a BiH Salih Kruščica istakao je da je bh privreda na koljenima, te da se više ne može trpjeti da se krše prava radnika.

Predsjednik Sindikata Ismet Bajramović rekao je da se ovim protestima šalje i poruka u “tvrde uši političara”. A poruka glasi da je 3. oktobar blizu. “Nema više šuti i trpi, dugo smo gledali dolje, sad hoćemo da gledamo gore. Problem je što nemamo zaposlene radnike, ali imamo zaposlene političare. Možemo razgovarati, pregovarati, ali ćemo i postavljati ultimatume, protestovati”, poručio je Bajramović. Protestni skup odvijao se pod motom “Vratit ćemo dostojanstvo radnicima”.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x