Selim Bešlagić u Dnevniku D o događajima 15. maja

1 598

Gost Dnevnika D bio je ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić. Prvi put je u Tuzli u organizaciji Odbora Vlade RS-a obilježeno stradanje pripadnika bivše JNA. Zajedno s načelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem Selim Bešlagić je pozvao građane da ne nasjedaju na provokacije. Skup je prošao bez incidenata, iako je, kako kaže, činjenica da Vlada RS-a organizuje obilježavanje jedan vid političkog uplitanja. I danas je, prilikom komemoracije stradalim vojnicima JNA, bilo političkih izjava, što je jasan signal da je neko priželjkivao incident.

Što se tiče potjernice koju je za njim raspisala Srbija zbog navodnog ratnog zločina, Bešlagić kaže da je miran jer su institucije koje su nadležne da procesuiraju taj slučaj rekle svoje: nema osnova za gonjenje. “Dobili smo odluku Tužilaštva BiH da nema nikakvih elemenata za istragu; to je oslobađajući dokument za Tuzlu, Tuzlake i nas koji smo bili optuženi”, kaže Bešlagić.

Međutim, srbijansko tužilaštvo je na zahtjev, prije svega, političke strukture iz Republike Srpske, uzelo krojiti pravdu u svojim institucijama. “Ne bih imao ništa protiv da je to profesionalni sud. Ali iz onoga što se desilo Iliji Jurišiću jasno je da je to čista politička manifestacija, tj., prikazivanje sudske sile nad Bosnom i Hercegovinom”, kaže Bešlagić.

Izrazio je žaljenje zbog činjenice da su bh. pravosudne institucije i politika dopustile da se to dogodi, ali i nadu da će pravda kad-tad pokazati da je slučaj “Tuzlanske kolone” montiran proces u kojem je Ilija Jurišić jedan od najvećih gubitnika.

Bešlagić je napomenuo da se u vezi s “Tuzlanskom kolonom” treba, prije svega, promijeniti termin jer se ne radi o koloni JNA već o koloni regularnih jedinica Vojske Republike Srpske, koja je formirana 12. maja 1992. godine u Banjoj Luci. Njen je zadatak bio da naoružana od JNA ostane u kasarnama i zauzme teritorij BiH. Dakle, radi se o jedinicama Vojske RS-a. Da je to tako govore i penzije koje dobijaju porodice poginulih.

U prvim optužnicama u slučaju “Tuzlanska kolona” navodila se cifra od 250 stradalih. Kasnije je utvrđeno – a to stoji i u presudi Iliji Jurišiću – da se radi o 49, najviše 51 osobi. U razliku koja se pojavljuje žele se smjestiti rezervisti koji su stradali na ratištima u Hrvatskoj, a u to vrijeme slati su upravo iz kasarne “Husinska buna” u Tuzli, tvrdi Bešlagić.

“Način da se dođe do istine o ‘Tuzlanskoj koloni’ je i tužba koju smo podigli protiv onih koji su bili odgovorni za organizovanje kolone, prvenstveno protiv Mileta Dubajića, i ta se tužba nalazi u Tužilaštvu BiH”, kaže Bešlagić. Tvrdi da će se insistirati na njenom procesuiranju. “Bit ću zadovoljan onda kad oni koji su izgubili svoje najdraže dobiju odgovor na pitanje ko je kriv. Ako mi nismo krivi, a imamo dokaze za to da nismo, onda jest neko kriv. A kriv je onaj ko je trebao štititi i organizovati kolonu, te imati kontrolu nad njom”, izjavio je ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić gostujući u Dnevniku D.

(SodaLIVE.ba/FTV)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
zijad

Ja mislim da Tuzla ima dovoljno pameti i snage da se nosi sa glumcima iz Beograda koji uporno pokušavaju preinačiti istinu. Siguran sam da će se oduprijeti i dokazati pravu istinu. Dubajić će kad tad morati objasniti posebno roditeljima nastradalih golobradih vojnika zašto ih je smjestio sa bradatim i pijanim spodobama i to na sanduke sa naoružanjem i municijom. Ko su bile te bradate spodobe i šta su radile u Tuzlanskoj kasarni u to vrijeme.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x