Sead Kasupović iz Tuzle lagao da ima rak, kako bi skupio novac

6 2.027

Sead Kasupović (20) iz Tuzle, lažno se predstavljajući kao mladić kojem je hitno potreban novac za operaciju želuca, uspješno je dvije godine izvlačio novac od humanih ljudi.

Naime, on se najčešće obraćao firmama i institucijama, navodeći da mu nedostaje još mali dio sume od 80.000 KM za operaciju raka želuca koja može samo da bude obavljena u Kliničko-bolničkom centru Rebro u Zagrebu.

Kao “dokaz” za svoju bolest on je slao isječke iz novina u kojima traži pomoć kao i predračun klinike “Rebro”, što se ispostavilo kao lažno.

U jednoj osiguravajućoj kući koja je uplatila Kasupoviću novac su potvrdili da su prevareni jer nisu provjerili tačnost njegovih navoda, ali da će nastaviti sa prikupljanjem novca onima kojima je zaista potrebna pomoć, međutim uz detaljniju analizu činjenica.

Kako bismo saznali da li se Kasupović zaista liječio na klinici “Rebro”, kontaktirali smo ovu prestižnu zdravstvenu ustanovu, gdje su nam poslije dva dana pretrage baze podataka rekli da nisu pronašli da je pomenuti mladić iz Tuzle ikada imao korespondenciju niti su našli da se ikada liječio kod njih. Takođe su naveli da nisu pronašli da se ikada obratio za izdavanje predračuna za neko liječenje. On je u predračun koji je prilagao kao navodni dokaz iz “Rebra” stavio ime prof. dr sc. Ivan Malčić, međutim iz ove zagrebačke klinike odgovaraju da se radi o njihovom uglednom pedijatrijskom kardiologu, dakle specijalisti za srčane bolesti djece, ali da se ni izdaleka ne bavi liječenjem raka želuca. Iz “Rebra” tvrde da pomenuti doktor ne izdaje nikakve predračune, a isto tako da se odrasle osobe s rakom želuca ne liječe u Klinici za pedijatriju i da je navedeni predračun falsifikat.

“Zgroženi smo činjenicom da se netko pokušao okoristiti imenom naše ustanove i imenom našeg uglednog liječnika kako bi došao do novaca”, navodi se u odgovoru klinike “Rebro”.

Kada smo pozvali Kasupovića na telefonski broj koji ostavlja da ga kontaktiraju donatori, kako bi nam rekao svoju stranu priče, kratko nam je odgovorio da je akcija završena pošto je sakupio novac, da čeka operaciju u Zagrebu, a zatim prekinuo vezu. Na naše kasnije telefonske pozive nije odgovarao.

U pokušajima da dođemo do Kasupovića, otišli smo i do njegove zgrade u Tuzli gdje mu je prijavljeno prebivalište. Tamo ga nismo zatekli, ali smo od komšija saznali da ima tešku životnu priču, međutim, niko od njih ne zna da boluje od raka. Prema pričanju komšija, njegova majka, koja je izvršila samoubistvo ove godine, govorila je s vremena na vrijeme da mladić ima problema sa želucom, ali nije spominjala da je u pitanju teška bolest.

U Univerzitetsko-bolničkom centru Tuzla smo dobili potvrdu da kod njih nikada nije zaveden pacijent sa inicijalima S.K., kojem je uspostavljena dijagnoza karcinoma želuca.

Na meti ovog prevaranta je, kako saznajemo, bila i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, nam je potvrdio da je Kasupović zatražio pomoć uz priču da mu je potrebno još 680 KM da sakupi sav novačni iznos za operaciju u Zagrebu.

“Naši radnici su u kratkom roku prikupili 1.500 KM”, kaže Kovačević, dodajući da je problem nastao kada je od Kasupovića zatražio da mu pošalje neku dijagnozu koja potvrđuje bolest.

Umjesto toga dobio je isječke iz novina koji datiraju iz 2008. godine, predračune iz klinike “Rebro” i uplatnice na njegov žiro račun od strane drugih firmi, kao i broj telefona izvjesnog doktora iz Tuzle.

Međutim, Kovačević je istakao da taj “doktor”, osim što je samo ponavljao kako je mladiću neophodan novac, nije ništa više govorio o bolesti, a kada ga je upitao na kojem odjeljenju radi, rekao je “neurologije biologije”.

Koliko je Kasupović pribavio novca na ovaj način zasad nije poznato, a pošto je bio neradni dan, nismo saznali iz policije da li je neko mladića prijavio za sumnjive radnje, te da li je pokrenuta istraga.

(SodaLIVE.ba/Nezavisne novine)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
meho

ako je istina da je zdrav i da je pokusao prevarom da dodje para,time je nanio veliku stetu svima onima koji su bolesni i koji bez humanosti i pomoci drustva nisu u stanju da dodju do lijekova ili skupocijenih operacija.

meho

ako je istina da je zdrav i da je pokusao prevarom da dodje do para,time je nanio veliku stetu svima onima koji su stvarno bolesni i koji bez humanosti i pomoci drustva nisu u stanju da dodju do lijekova ili skupocijenih operacija.

Dado

Da bog da mu te pare nikad ne zatrebale za to , ali bog dragi sve vidi , treba da se boji boga , jer postoji mogucnost da stvarno oboli , ko ce mu onda vjerovat .

Fanta

Dolazio je cesto i u jednu firmu u Lukavcu, mi radnici smo mu uvijek nesto novca sakupili, bio je uvijek tih, jedva da ga cujes, govorio je da mu Sena u Opstini uvijek sakupi nesto novca :))

meho

bio bi i ja tih i fin prema vama svima ovde na piskaranju ,ako mi skupite malo km il eura 🙂

kpz

nije dvije godine vec duzi period,jer je prije 5 godina dolazio kod mene u firmu i trazio za lijecenje…

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x