SDA, SNSD, HDZ, SBiH i HDZ 1990 ispunili 5% izbornih obećanja

3 837

UG „Zašto ne“ je danas pokrenulo internet platformu za nadgledanje odgovornosti političara u BiH pod nazivom „Istinomjer“ koja se nalazi na web adresi www.istinomjer.ba. U sklopu platforme naći će se i analiza ispunjenosti predizbornih obećanja vladajućih stranaka u BiH, koja je rađena na principu definiranja obećanja iz predizbornih programa, te ocjenjivanja ispunjenosti istih.

Zaključci koji se mogu donijeti za prethodni mandat vlasti u BiH su poražavajući: pet partija na vlasti (SDA, SNSD, HDZ, SBiH i HDZ 1990) su ispunile 5 posto ili tek 18 od 367 obećanja kojima su došle na vlast 2006. godine!

Osim ovoga, djelimično su ispunile tek oko četvrtine obećanja ili 98 obećanja, dok je neispunjeno ostalo dvije trećine njihovih predizbornih programa ili ukupno zabrinjavajuće 251 obećanje. Zanimljivo je reći da, prema našoj analizi, čak 17 obećanja uopšte nisu mogla biti ispunjena zbog toga što jednostavno ne postoji način da se ispune ili što su čak neka od njih bila ispunjena prije početka mandata.

„Možemo jedino zaključiti da su partije na vlasti u potpunosti iznevjerile povjerenje birača, te da su stranke prilikom formiranja vlasti više gledale na zauzimanje pozicija nego na usaglašavanje ili realizaciju predizbornih programa, a najmanje na građane/ke i njihov interes. Bilo gdje na svijetu nezamislivo je da vladajuće partije obećavaju autoputeve, posao, socijalnu sigurnost, kulturu, infrastrukturu, a onda se prema tome poslije izbora odnose kao da ne postoji. Vrijeme je da se ovakva situacija promijeni, a to će na izborima najbolje znati uraditi građani/ke čije povjerenje su vladajuće partije iznevjerile. Osim toga, od sada imamo i Istinomjer koji će pratiti ispunjenje predizbornih programa i za vlast koja će doći iza oktobarskih izbora u toku njihovog mandata!“, poručuju iz UG „Zašto ne“.

Osim analize predizbornih programa, „Istinomjer“ će se baviti i analizom izjava i djelovanja javnih zvaničnika u BiH, te će prema tri kriterija: istinitost, dosljednost i ispunjenost obećanja, pratiti njihove izjave i efekte njihovog rada.

Treba istaknuti da je Stranka za BiH ispunila čak 0 obećanja, HDZ BiH ispunio 1 obećanje, HDZ 1990 ispunio 2 obećanja, SNSD2 obećanja i SDA 13 ispunjenih obećanja.

A koja su to obećanja:

Haris Silajdžić, SBiH: “Gradit ćemo Koridor 5C, a ne pričati o njemu”

Bakir Izetbegović: Odlazim ako ne budem predsjednik SDA

Besim Mehmedić: Porodilište Zehra Muidović gotovo krajem 2009.

Adil Osmanović, SDA: Republika Srpska poslije ovih izbora više se neće tako zvati (2006.)

Sulejman Tihić, SDA, : BiH 2010. godine u NATO i blizu EU

Milorad Dodik, SNSD,: Gacko će biti veliko gradilište!

Nikola Špirić, SNSD: BiH bez viza od 1. 7. 2008.

Dragan Čović, HDZ: “Treći entitet više nije sporan” (2006.)

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
N.K.Rijeka do smrti

Mašala , puno .

farmer

Interesantno je da SDA ima vise ispunjenih obecanja nego svi zajedno…ne vidim zasto je ovo sto je Izetbegovic-mladji rekao vezano za izbore i birace i na kraju krajeva za gradjane. A Mile je od cijelog RS-pasaluka napravio gradiliste-privatno doduse.I nije treci entitet sporan,sastavi par “hercegovackih zupanija” i eto ti ga… Podijeljeni smo ljudi,shvatite…jbg…

jasenko

sada sam gledao ovu stranicu gdje su obecanja… pa zato SDA ima najvise neispunjenih obecanja preko 100 sto znaci da bas vole obecavati…

Dobar mi je i Silajdzic: Gradit ćemo koridor 5c, a ne pričati o njemu. Ima ovdje pola istine a to je da ga nije ni spomenuo.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x