Sakupljanje obuće u Sarajevu, Srebrenici, Tuzli…

3 353

U okviru prve faze projekta “Stub srama – 16.744 cipela”, koja će trajati do 25. juna, određene su lokacije za sakupljanje obuće u BiH i Njemačkoj.

Obuća će se u BiH sakupljati na lokacijama u Sarajevu (Društvo za ugrožene narode za BiH), Srebrenica (Kuća povjerenja), Tuzla (Udruženje “Žene Srebrenice”), Zenica (Caffe TINA), Bihać (Ajmina ulica).

Lokacije u Njemačkoj su u Berlinu, Frankfurtu, Muenchenu i Goettingenu.

Organizatori apeliraju na sve građane BiH da budu dio ovog projekta i da obuću koja im više nije potrebna donesu na naznačene lokacije.

Brojka od 16.744 cipele označavat će 8372 žrtve ubijene u Srebrenici.

S obzirom na to da će ova obuća u drugoj fazi projekta biti instalirana u Haagu i Berlinu, organizatori predlažu građanima da obuću iskoriste kao sredstvo komunikacije. Naime, u obuću mogu staviti poruku koju žele da Evropa čuje.

“Stub srama” će poslužiti kao metafora za golemu izdaju Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, i kao upozorenje svim budućim saradnicima ove svjetske organizacije”, kaže Philipp Ruch, idejni tvorac projekta i prvi čovjek Centra “Political Beauty” iz Berlina. “Gledajući na svjetskoj razini, premalo se uopšte u ovih 15 godina govorilo o tome što je Organizaciji Ujedinjenih nacija dopušteno da ne odreaguje i ne spriječi genocid u Bosni i Hercegovini.”

Dva slova U i N široka više od 12 metara i visoka više od 8 metara u svojoj će rešetkastoj čeličnoj unutrašnjosti sadržavati onoliko pari starih cipela, koliko je zvanično žrtava genocida. Članice četiri srebrenička udruženja žena, svesrdno su podržale ovu ideju i prikupljaju cipele, među kojima će biti i sve one pronađene u masovnim grobnicama širom Podrinja. Obuća će biti konzervirana u hermetički zatvorenim paketima od pleksiglasa koja metaforično predstavljaju „izgorjele elemente“ kako stvaraju tri rupe u spomeniku. Centar za političku ljepotu iz Berlina i preživjele Srebreničane povezalo je Društvo za ugrožene narode BiH.

U zadnjoj fazi projekta od te obuće bit će izgrađen Stub srama u obliku slova UN, a izgradnja će početi u maju 2011. godine.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
ziće

Ovo je zaista prava stvar i ovo treba postaviti u svim zemljama (glavnim gradovima) članica UN.Posle ove naše ratne tragedije uvijek sam se pitao a i sada se pitam U ČEMU SU OVE NACIJE UJEDINJENE.

Iraq

UN je skracenica od Ubice naroda

apokalipso

zna li neko gdje je u Tuzli sjediste udruzenja “Zene Srebrenice” gdje se moze odnijeti obuca?

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x