Riblji fond jezera Modrac opustošen za 30%

4 487

„Ko i šta zagađuje sliv rijeke Spreče i jezero Modrac – perspektive i moguća rješenja, tema je press konferencije koja je danas održana na jezeru Modrac. Centar za razvoj i podršku Tuzla pokrenuo je kampanju od nazivom „Inicijative za sliv rijeke Spreče“ s ciljem da problem zagađenja sliva rijeke Spreče bude uvršten u plan upravljanja slivom rijeke Save, čija je izrada obavezna za BiH.
Druženje je počelo vožnjom čamcima po jezeru Modrac i plovnom dijelom rijeke spreče na mjestu utoka u jezero, gdje je rezultat zagađenja najvidljiviji.

– Sliv rijeke Spreče i jezero Modrac, najmanje jednom godišnje trpe trovanja različitim supstancama. Riblji fond Spreče i Modraca je opustošen za oko 30 odsto, a površina jezera Modrac povukla za oko 6 kilometara. Rješenje ovog problema je dugotrajan proces, navodi Ervin Džember, projekt asisetnt u Centaru za razvoj i podršku Tuzla.

“Inicijativa za sliv rijeke Spreče“ okuplja 25 nevladinih organizacija iz svih općina sliva Spreče. Krajnji rezultat kojem teže je postići ekološki i hemijski ststus svih voda i smanjenje onečišćenja, tvrdi Džember. Veliko zagađenje većine vodotoka, akumulacija i jezera u BiH veoma je ozbiljan problem. Najgore je u slivu rijeke Spreče koje ozbiljno ugrožava mogućnost za dalju ekonomski opravak i razvoj, zaključeno je danas.

(SodaLIVE.ba/RTV TK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
neko

Dobro jutro Kolumbo, otkrili ste Ameriku.

newton

ma nismo otkrili ameriku negi tvoje mreze u jezeru

???

HEHEHEH, dobro su skontali kako kazu “kasno ce biti kasnije”, kad su ljudi opustosili sve, hehehe….. AL MI NEZNAMO DA CIJENIMO ONO STO IMAMO U MODRACU TAK DA NIJE NIKAKVA STETA …

......

Sad ce Poljicki mrezari na celu sa Camdzetom da formiraju ribolovnu inspekciju koja ce uz ceste kontrole i jakim pravilnikom pecanja i visokim kaznama za prekrsaj istog, sve u svrhu dugotrajnog poribljavanja jezera da naplacuje skupo ribolovnu dozvolu.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x