Rijeka Spreča u nekim područjima TK ima tendenciju rasta

0 991

Na osnovu prikupljenih informacija od općinskih službi CZ na području TK stanje sa poplavama jutros od 7 sati je slijedeće : Na području općine Doboj-lstok rijeka Spreča ima tendenciju rasta. Poplavljeno je oko 160 ha poljoprivrednog zemljišta u području od Male Brijesnice i dalje nizvodno. Na teritoriji općine Gračanica rijeka Spreča je poplavila preko 100 ha poljoprivrednog zemljišta na potezu od Miričine do Stjepan polja.

Nivo rijeke Spreče, na mjernom mjestu Karanovac, općina Gračanica, je 388 cm, što je 14 cm manje u odnosu na mjerenje izvršeno prije 24 sata. Na području općine Živinice rijeka Spreča se izlila iz svog korita i poplavila oko 70 ha poljoprivrednog zemljišta u rejonu Strašanj, Sjever, Suha i MZ Barice. Na području općine Kalesija rijeka Spreča ima tendenciju pada vodostaja. Rijeka Spreča je poplavila oko 80 ha poljoprivrednih površina što je za oko 40 ha manje u odnosu na jučerašnje procjene u 7 sati. Na području TK nisu poplavljeni stambeni, privredni niti infrastrukturni objekti.

Vodostaj na brani jezera Modrac je 199,73 metara nadmorske visine, odnosno 23 cm do preljeva i u odnosu na jučerašnji izvještaj porastao je za 10 centimetara. Ukupno isticanje kroz temeljne otvore na brani je 75,2 m3/s. Na području Sapne uoečna je pojava dva klizišta i to na reg. putu Sapna – Goduš –Rastošnica – oštećen je kolovoz ali saobraćaj nije ugrožen, i u MZ Kovačevići gdje je usljed klizišta onemogućen saobraćaj na lokalnom putu.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x